Leonard Orban s-a angajat sa „nu primeasca instructiuni de la nici un guvern”. Chestionarul specific, din domeniul multilingvismului, este presarat insa cu „sopirle politice”

Raspunsurile comisarului european desemnat de Romania, Leonard Orban, la chestionarul general adresat de Parlamentul European, au fost in sfirsit facute publice, dupa anevoiosul proces de traducere in 22 de limbi. Orban enumera numeroasele responsabilitati din domeniul integrarii europene pe care le-a avut incepind din 1993 si care il recomanda pentru postul de comisar.

"Experienta mea indelungata in domeniu mi-a oferit prilejul sa ma confrunt cu intreaga gama de problematici UE, precum si sa am o comunicare strinsa cu o mare diversitate de factori si parti interesate si, de asemenea, un dialog permanent cu institutiile europene", arata Orban in raspunsul sau. Comisarul desemnat de Romania se angajeaza in raspunsul scris pentru Parlamentul European sa ramina independent in activitatea sa in Comisie: "Nu voi primi instructiuni de la nici un guvern sau nici un alt organism, nu ma voi angaja in nici o alta activitate si voi evita orice conflict de interese posibil".

Atitudine liberala

"Impartasesc pe deplin opiniile presedintelui Barroso in ceea ce priveste faptul ca Uniunea, in lipsa masurilor propuse in Constitutie, se afla intr-un impas", arata Orban. In privinta Strategiei de la Lisabona, Orban adopta o pozitie ce ar putea fi catalogata drept liberala, poate pentru a contracara opinia anumitor europarlamentari, conform careia faptul ca nu este om politic ar constitui un handicap: "Prioritatea esentiala ar trebui sa fie accelerarea ritmului schimbarilor, in special in materie de dezvoltare mai aprofundata a unui mediu sanatos pentru intreprinderi, care sa conduca la crearea de locuri de munca mai multe si mai bune".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.