Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus conexarea plangerii prin care Dinu Patriciu contesta ordonanta procurorilor de scoatere de sub urmarire penala a fostului director al Rompetrol, John Works, cu dosarul "Rompetrol", in care sunt judecate 12 persoane. Cele doua dosare au fost unite in urma unei solicitari venite din partea procurorilor.

Dinu Patriciu a depus o plangere la Tribunalul Bucuresti in care arata ca nu este de acord cu dubla calitate pe care a avut-o John Works in timpul anchetei, cea de invinuit si martor. Initial, John Works a fost pus sub invinuire de procurori in legatura cu creanta Libia, iar dupa ce a dat declaratii ca martor, a fost scos de sub urmarirea penala. Patriciu considera ca decizia procurorilor de a-l scoate de sub urmarire penala pe John Works nu este legala.

Pe de alta parte, Dinu Patriciu incearca sa afle numele martorilor sub acoperire audiati de procurori, cu acordul Departamentului de Stat al SUA, unul dintre ei putand fi chiar John Works. In rechizitoriul procurorilor, se face referire la un martor cu identitate protejata, care a dat declaratii ce ii incrimineaza pe cei din conducerea companiei Rompetrol.

"Prin Ordonanta nr.111/D/P, emisa la data de 24 iulie 2006, s-a dispus, apreciindu-se drept proba pertinenta si utila cauzei, audierea unui martor cu protejarea identitatii reale, martor care s-a aflat in imediata apropiere a conducerii Rompetrol, respectiv in apropierea inculpatilor Patriciu Dan Costache si Stephenson George Philip, precum si a invinuitilor Bucsa Alexandru si John Hamilton Works", se arata in rechizitoriul trimis in instanta.

"Martorul a solicitat protejarea identitatii sale si audierea in regim de confidentialitate avand in vedere influenta pe care o au inculpatii atat in Romania, cat si pe teritoriul altor state, precum si posibilitatea reala a acestora de a exercita presiuni asupra sa. A atasat solicitarii sale si un inscris din care rezulta demersurile facute de inculpati in vederea influentarii si intimidarii sale", mai sustin procurorii.

Martorul audiat in cauza sub identitatea de Radu Comanescu a declarat ca, fiind expert in domeniul petrolier, a fost consultat de Patriciu si John H.Works in legatura cu posibilitatea obtinerii unui imprumut de la banca germana West LB. Procurorii DIICOT au disjuns, in iunie 2006, din dosarul Rompetrol, ancheta in cazul a patru persoane: John Works, Phil Stephenson, Colin Hart si Irina Popovici. Anchetatorii au dispus constituirea unei comisii rogatorii pentru audierea lui John Works in Statele Unite.

Fostul director al companiei Rompetrol a demisionat din aceasta functie in iulie 2001. Procurorii DIICOT au finalizat, la inceputul lunii septembrie, urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata in dosarul Rompetrol a omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru sapte tipuri de infractiuni. Este vorba despre savarsirea infractiunilor de delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata alte 11 persoane, printre care si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si aderare si sprijinire a grupului format din Dinu Patriciu, George Philip Stephenson si Colin Hart, in scopul manipularii pretului actiunilor RRC si folosirii de informatii privilegiate cu consecinta spalarii banilor prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.