Sindicalistii de la Republica se declara increzatori ca instanta va da, azi, o solutie favorabila in sensul declararii falimentului uzinei pentru ca fabrica sa poata fi reprivatizata si macar o parte din fostii angajati sa revina la locurile de munca, anunta Mediafax. Totodata, Constantin Dobre, liderul Sindicatului "Nicolae Malaxa", a declarat, vineri, ca spera ca instanta sa anuleze si contractele prin care 21 de uzine si 180 de hectare de teren reprezentand 76% din activele societatii au fost instrainate de catre patronul rus. Potrivit lui Dobre, de aceasta data, AVAS a sustinut deopotriva cu salariatii declararea falimentului fabricii.

Transferul activelor catre societatea Tehnologika Tub a fost facuta in cele trei luni de functionare de dupa privatizarea fabricii, a precizat Dobre. Acesta a adaugat ca transferul a fost realizat printr-un sistem de tip suveica pentru a se putea beneficia de 80 milioane euro - valoarea fiarelor si a terenului de 40 de hectare din cadrul uzinei bucurestene in conditiile in care patronii le-au achizitionat cu doar 660.000 euro. Sindicalistii "Nicolae Malaxa" s-au declarat impotriva vanzarii activelor pentru ca in contractul colectiv de munca exista o clauza care prevede ca, in conditiile opririi activitatii si disponibilizarii angajatilor, acestia trebuie sa beneficieze de cate 20 de salarii compensatorii. Aceasta clauza a fost recunoscuta in instanta. Liderul sindical a mai adaugat ca fostii angajati mai au de recuperat sase milioane euro, reprezentand plati compensatorii.

Istoria unei privatizari cu scandal

Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat, in luna martie 2003, de la APAPS, 99,54 la suta din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani.

Din cauza neplatii restantelor salariale, in noiembrie 2003, muncitorii l-au sechestrat pe reprezentantul consortiului de firme care a cumparat uzina solicitand 30 de milioane lei in timp ce fondul restant de salarii se ridica la peste un milion de dolari.

Sindicalistii obtinusera, in instanta, o hotarare prin care patronul rus era obligat sa achite 900 de mii de dolari, reprezentand salarii restante. Sentinta a fost pronuntata la sfarsitul lunii august a aceluiasi an.

Fostii angajati ai uzinei au avut de recuperat salarii din perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2003 insumand aproximativ doua milioane de dolari, justitia instituind sechestru asigurator asupra unei parti din bunurile societatii. In timp, muncitorii de la Republica au organizat mai multe proteste, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante.

Totodata, fostii si actualii salariati creditori din dosarul de faliment instrumentat de Tribunalul Bucuresti ii cereau, in martie, fostului sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ilie Botos, ca institutia sa se autosesizeze in legatura cu "actele frauduloase" care s-au petrecut incepand cu momentul privatizarii.

Fostii angajati au solicitat fostului procuror general Ilie Botos sa cerceteze "cum a fost posibil ca o parte din pamantul aflat sub societate (Hala Laminor si Filetaj) sa fie vandut inainte de privatizarea firmei Moody Rom Trading, care a castigat licitatia fara sa se tina cont ca pe aceste suprafete de pamant se afla si adaposturile locale antiaeriene (buncarul antiatomic)".

In urma incercarii Tehnologica Tub de a inchiria, in martie, trei sectii ale uzinei mai mult de o suta de fosti angajati ai Republica au desfasurat actiuni de protest.

Liderul sindical afirma ca Tehnologica Tub a preluat "toata averea" uzinei Republica care acum se afla in faliment. "Cu toate acestea, vrea sa inchirieze spatii ale uzinei pentru a scoate profit, ceea ce este ilegal, pentru ca este in sechestru judiciar", spunea atunci Dobre. Liderul sindical spunea ca fostii angajati vor ca uzina sa poata fi din nou privatizata si sustinea ca exista deja doua firme americane interesate de aceasta, mai ales pentru ca are un laminor de tevi de foraj unic din Europa de Sud-Est.

Potrivit liderului sindical, fostii angajati ai uzinei si-au recuperat salariile restante, prin vanzarea unuia din cele sase active preluate in contul restantelor salariale.

Dobre declara ca suma obtinuta din vanzare s-a ridicat la 38 de miliarde de lei, soarta celorlalte active urmand sa fie stabilita dupa ce se ia o decizie privind falimentul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.