Ministrul Economiei a acuzat ieri presiunile pe care le fac asupra sa mogulii energiei, insa le-a exemplificat prin hirjoana sa cu niste paparazzi

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca este supus la presiuni politice din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice, care ar incerca sa favorizeze interesele unor anumite firme din domeniul energetic, si ca este chiar urmarit, el si sotia sa, de doua saptamini, de persoane pe care nu le cunoaste. "Am primit telefoane din partea unor politicieni, parlamentari, primari, ca sa ajutam unele firme in contractele de achizitie de energie electrica. Este o cooperare transpartinica, sint din tot spectrul politic", a spus Seres.

Ministrul Economiei a afirmat ca aceste presiuni au aparut si pentru ca, la 1 ianuarie, intra in vigoare un ordin al sau prin care producatorii de energie, aflati in proprietatea statului, sint obligati sa vinda energia pe bursa, si nu prin contractele bilaterale, lucru care ii dezavantajeaza pe "baietii destepti", cum au fost denumiti furnizorii privati de electricitate. Ministrul a spus chiar ca i-a fost trimis intr-un plic, "cu neobrazare", un proiect de nou ordin, care sa amine cu sase luni aceasta obligatie.

Seres a dat chiar exemplul firmei Grivco, care are un astfel de contract cu complexul energetic Rovinari, contract care expira acum si care nu mai poate fi reinnoit. Ministrul a spus ca i-a atras atentia directorului de la Grivco sa respecte legea. Seres a refuzat sa dea numele celor care l-au sunat.

Reluare din primavara

In primavara, ministrul a demarat un control la complexurile energetice, in urma caruia a reiesit ca mai multi furnizori privati cumparau energie de la stat si o revindeau tot unor societati de stat, cu profiturile aferente. In vara, ministrul a dat ordinul prin care toata cantitatea de energie disponibila trebuie sa fie vinduta pe bursa, si nu prin intelegeri directe, incepind de la 1 ianuarie 2007. Cu alte cuvinte, contractele care expira acum nu mai pot fi prelungite.

Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, spune ca se poate opune intrarii in vigoare a acestui ordin. "Bursa energiei nu a avut pina acum rezultatele asteptate. Noi sintem de acord cu ordinul doar daca nu se va forma un pret foarte mare din cauza cresterii cantitatii tranzactionate pe o platforma care n-a avut succes", ne-a spus presedintele ANRE. El a afirmat ca o ultima dezbatere pe tema acestui ordin, la care vor participa toti actorii din piata, va avea loc saptamina aceasta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.