La 17 ani de la Revolutie, Liviu Turcu spune ca revine ca soldat in serviciul patriei, dar de actiunile sale au profitat politic deocamdata doar doi inamici politici declarati reciproc: Dan Voiculescu si Traian Basescu. "Solutia imorala", "presedinte ipocrit", "sforar" sint doar citeva dintre trasoarele ce au plecat de la unul catre celalalt in ultimii doi ani. Paradoxal, interesele ambilor au fost servite perfect de fostul baiat cu ochi albastri Liviu Turcu. Turcu a fost securist. Asta stie toata lumea. Ce nu cunosc insa infinit mai putini dintre romani este ca Turcu stia de banii Ceausestilor. A vorbit despre asta intr-o serie de documentare realizate de jurnalisti straini de prestigiu.

Dan Voiculescu, cu decizie de la CNSAS ca a colaborat cu Securitatea, este suspectat de multe, insa cea mai grava acuzatie, care nu a fost probata, este aceea ca si-ar fi construit afacerile beneficiind si de banii fostilor dictatori. Este foarte posibil ca, desi fugit cu arme si bagaje din Securitate si inrolat, zice-se, intr-un serviciu secret american, Turcu sa stie bine ce s-a intimplat cu banii sotilor Ceausescu dupa ce acestia au fost impuscati la Revolutie. In aceste conditii, Voiculescu si Turcu nu aveau cum sa nu stie unul de altul. Pe principiul "cel mai bun prieten este dusmanul pe care-l aduci de partea ta", Voiculescu i-a oferit lui Turcu un spatiu generos in care sa-si scrie "tezele" cu tot cu greseli de topica, semantica sau gramatica.

In plus, popularitatea lui Voiculescu si a partidului sau a scazut dramatic dupa ce CNSAS l-a declarat fost securist. In acest context, coincidenta sau nu, apar dezvaluirile lui Turcu care fie discrediteaza CNSAS, aratind tuturor ca a gresit in cazul a "n" politicieni, fie defaimeaza alti oameni politici, pentru a recupera din handicap prin alterarea imaginii adversarilor cu avans in fata sa. Pentru Voiculescu, Turcu era cel mai potrivit care sa dea cu informatii "credibile" in CNSAS si, prin media, in populatie. In aceeasi masura, demersul lui Turcu i-a fost util si presedintelui Traian Basescu, care a profitat de esecul lui Vosganian pentru a se implica in nominalizarea comisarului european. Mazilirea lui Vosganian, care nu era neaparat vinovat, a facut ca esecul sa se rasfringa asupra lui Tariceanu, cel care este responsabil de numirea comisarului roman in Executivul european.

Basescu a profitat de scandal

Potrivit unor scenarii de presa mai elaborate, vehiculate si de unii politicieni, seful statului nu numai ca a profitat de episodul Turcu, ci ar fi fost unul dintre initiatorii lui, prin intermediul lui Silvian Ionescu, tovaras vechi de-al presedintelui, din epoca Anvers, dar si fost coleg cu Turcu. Liviu Turcu scoate pe piata, prin media lui Voiculescu, informatia ca Varujan Vosganian a fost securist. In acelasi timp, informatia apare in presa si pe surse de la serviciile secrete, desi ulterior acestea au dezmintit categoric ca ar detine informatii referitoare la Vosganian.

Curios e ca dosarul Vosganian ajunge la Bruxelles, pe masa lui Barroso, chiar inainte de a fi publicat in presa romana. Desi la Bruxelles Vosganian nu avea prea multe sanse, vilva creata in Romania de actiunea lui Turcu il determina pina la urma sa renunte la candidatura, pentru a nu se compromite definitiv, desi nu fusese dove-dit ca securist. Ce avem as-tazi? Un fost securist care, invocind "patriotismul", vrea sa ajute CNSAS, un premier iesit sifonat in ochii opiniei publice, cel putin pentru momentul numirii lui Vosganian, multe "liste" cu securisti in lipsa probelor concrete, un presedinte care tace si un Voiculescu acid la adresa lui Turcu. Mai avem un CNSAS bombardat la rindu-i de recentele "dezvaluiri" de presa, dar dispus sa cerceteze cazul, chemindu-l pe Turcu la discutii si indoiala ca serviciile secrete ar fi predat toate dosarele sau ca le-au modificat inainte.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.