Primarul general Adriean Videanu, dar si fostul primar, actualul presedinte Traian Basescu incaseaza o lovitura de proportii

Primarul general Adriean Videanu, dar si fostul primar, actualul presedinte Traian Basescu incaseaza o lovitura de proportii: plenul Senatului a adoptat, ieri, raportul de activitate al Comisiei de ancheta a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza, in care se cere Guvernului sa dispuna urgent oprirea constructiei respective si sa urmeze procedurile de expropriere. Practic, din acest moment, soarta megaproiectului nasit in conditii dubioase de catre Basescu, Videanu si grosul consilierilor ADA atirna de un fir de par, iar scandalul ameninta sa ia proportii majore. Plenul Senatului a adoptat cu 55 de voturi "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri, o hotarire privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfintul Iosif.

"Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea deindata a realizarii constructiei", precizeaza raportul parlamentarilor. De asemenea, hotarirea Senatului solicita Guvernului "sa fundamenteze de urgenta, in maximum 15 zile, un proiect de lege pentru declararea utilitatii publice, de interes national a imobilului Cathedral Plaza, teren si constructie in curs de realizare, si sa urmeze de urgenta procedurile de expropriere si de stabilire a despagubirilor".

Raportul Comisiei mai precizeaza ca "Guvernul va dispune deindata" oprirea lucrarilor de constructii pina la adoptarea legii de utilitate publica, definitivarea procedurii de expropriere si punerea in posesie a expropriatorului. Senatorii mai vor ca Ministerul Public sa cerceteze aspectele legate de realizarea proiectului si a constructiei Cathedral Plaza, pentru a stabili, "daca este cazul", responsabilitatea penala a celor implicati.

Se duce afacerea lui Videanu

Cine sint, insa, cei implicati? Lista e consistenta: primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul general Adriean Videanu, fostul primar Traian Basescu, firma Bog` art, care construieste edificiul, consilierii generali ai Capitalei si altii. Reamintim pe scurt evenimentele: pornind de la doua terenuri retrocedate in 1998 fostilor proprietari in preajma Catedralei Sfintul Iosif si cumparate de un afacerist, Peter Braun, in numele unei firme, s-a pus la cale construirea unei cladiri chiar in coasta amintitei catedrale. Ulterior, primarul Basescu a concesionat un teren al primariei firmei respective pentru marirea spatiului de constructie, apoi consilierii generali au concesionat fara licitatie inca un teren, proiectul capatind o amploare uriasa.

Mai ales ca, pe sest, s-a schimbat si planul de constructie aprobat initial si s-a ajuns, de la trei nivele, la 19, amenintind integritatea intregii zone si punind catedrala Sf.Iosif intr-o situatie de neconceput.

Protestele bisericii catolice, ale presei si ale societatii civile nu l-au impresionat insa pe primarul general, poate si pentru ca Raul Doicescu, patronul firmei care cladeste Cathedral Plaza, este asociat cu Adriean Videanu in societatea de brokeraj "Equity Invest". Acelasi Videanu care a fost asociat pina in 2004 si cu Peter Braun. De altfel, fratia de afaceri a fost infierata explicit ieri, in Senat, de catre democratul Marius Marinescu, cel care a spus ca "exista o cirdasie intre consilierii municipali, care fac jocurile grupurilor de interese, pe comisioane.
Din acest motiv, tot schimba PUZ-urile mereu si nu numai". Acum, superafacerea sta sa cada, daca nu cumva se va gasi o alta solutie-minune pentru continuarea odiosului proiect.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.