Mohammad Munaf a cerut Curtii Supreme a Statelor Unite ale Americii, prin intermediul avocatilor sai, oprirea transferarii sale in custodia guvernului irakian, dupa ce o instanta din Bagdad l-a condamnat la moarte prin spanzurare

Mohammad Munaf a cerut, luni, prin intermediul avocatilor sai, oprirea transferarii sale in custodia guvernului irakian, dupa ce o instanta din statul arab l-a condamnat la moarte prin spanzurare. Aparatorii acestuia s-au adresat Curtii Supreme a Statelor Unite, cerand oprirea demersurilor prin care Munaf, care este cetatean american, ar putea ajunge in mainile celor care l-au condamnat. Aceasta instanta este ultima institutie juridica la care avocatii americani ai lui Munaf se mai pot adresa in Statele Unite pentru a impiedica transferarea acestuia catre autoritatea din Bagdad.

Un tribunal irakian l-a condamnat pe Munaf la moarte, in data de 12 octombrie, pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani in Irak. In cazul in care Curtea Suprema a Statelor Unite nu ordona oprirea transferarii sale din custodia armatei americane - care afirma ca actioneaza in numele Fortei multinationale - in custodia guvernului irakian, Munaf va fi executat prin spanzurare. Cum era si firesc, avocatii s-au adresat Curtii Supreme, recurgand la o procedura de apel in regim de urgenta. Practic, data de 6 noiembrie era ultimul termen pana la care se puteau adresa instantei supreme, conform deciziei unei curti de apel emise la 27 octombrie.

Dreptul la proces corect, invocat

Reprezentantii casei de avocatura Brennan Center for Justice au invocat, in demersul lor, dreptul oricarui cetatean american, care este detinut de guvernul SUA, sa aiba parte de un proces corect. In varsta de 53 de ani, Munaf, cetatean american din anul 2000 si tata a trei copii, toti cu cetatenie americana, a fost detinut de Statele Unite timp de 16 luni, fara a fi pus sub acuzare, la Camp Cropper, in Bagdad. In acest timp, avocatii americani ai lui Munaf sustin ca clientul lor a fost torturat si i s-a negat dreptul de a vorbi cu ei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.