Desi Senatul va da verdictul final, ieri plenul Camerei Deputatilor a respins cu 168 de voturi impotriva, 79 pentru si patru abtineri propunerea legislativa initiata de deputatul social-democrat Eugen Nicolicea, privind eliminarea preotilor din categoria persoanelor care pot fi cercetate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). "Preotii sunt singura categorie atipica care si inainte de 1989 au fost considerati a fi impotriva regimului de atunci. Foarte multi dintre ei au facut si puscarie si nu este cazul sa amestecam Biserica in aceste jocuri politice", este de parere initiatorul Eugen Nicolicea.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, a declarat pentru Cronica Romana ca prin adoptarea acestei initiative legislative s-ar crea discriminari. "Aceasta este pozitia mea si consider ca preotii si prelatii nu trebuie sa faca exceptie" dar, completeaza domnia sa, "solutia nu este o dosariada asa cum s-a intamplat in cazul politicienilor, sportivilor si oricum nu pe actuala structura pe care o are CNSAS-ul".

La randul sau, Parintele Constantin Stoica ne-a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana isi mentine pozitia Sfantul Sinod adoptata in 1997 si prin care este de acord cu deschiderea arhivei fostei securitatii. De fapt, potrivit sfiintiei sale, saptamana viitoare intre 14 si 15 noiembrie va avea loc sedinta Sfantului Sinod in care va fi abordata si aceasta problema.

Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim si la argumentele celor care au propus ca preotii sa nu ajunga la CNSAS. In Constitutia Romaniei exista un articol care priveste raportul cultelor cu Statul dar ca pna cum nu s-a aplicat asta e alta poveste. In alte tarii europene problema autonomie cultelor s-a rezolvat si orice s-a intamplat sau se intampla se rezolva stric in interiorul Bisericii.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.