CNA-ul propune ca SRTV si SRR sa nu mai fie finantate de la bugetul statului. Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a declarat ca vrea un termen de gratie de doi ani pentru legea SRTV si SRR, si propune ca, din 1 ianuarie 2009, aceste institutii sa se finanteze in proportie de 100% din abonamente si publicitate si sa renunte la alocatiile bugetare. Solutia propusa de el este ca taxele pentru Televiziunea Romana si posturile de radio nationale sa creasca si sa fie retinute "automat" din salariu.

Fara alocari bugetare

"Daca se va discuta in comisia de cultura din Camera Deputatilor Legea 41/1994, care reglementeaza functionarea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), voi merge sa propun un termen de gratie pentru cele doua institutii", a declarat pentru NewsIn, Ralu Filip.

El a aratat si ca "daca Guvernul ar finanta doar 50% din cheltuielile SRTV si SRR, ar face o economie de 12 milioane de euro pe an si vrea ca din 2009 cele doua societati sa se autofinanteze in proportie de 100%". Posturile publice de televiziune si radio sunt finantate prin taxa radio-TV, prin alocatii bugetare, prin incasari din vanzarea spatiului publicitar si prin venituri din exploatare. ŃIn 2007 sa se mearga pe acest sistem de finantare, in 2008 sa-si finanteze emisia cu cate 50% cele doua institutii si 50% Guvernul, iar din 1 ianuarie 2009 sa se autofinanteze 100%, din abonamente si publicitate", a aratat presedintele CNA.