La Conventul Marii Loji Nationale din Romania, desfasurat sambata la Palatul Parlamentului, au participat peste 600 de masoni, maestri-delegati ai tuturor lojilor din tara. Ei au avut de ales intre doi finalisti ramasi in cursa pentru ocuparea functiei de Mare Maestru al MLNR: Eugen Ovidiu Chirovici si Radu George Serafim. Votul lor secret l-a adus pentru a doua oara in fruntea Masoneriei din Romania pe E.O. Chirovici, un om pragmatic, bine ancorat in realitate, care a demonstrat ca stie sa administreze Ordinul.

Asadar, in urmatorii trei ani, desti-nul MLNR este pe maini bune, mai ales ca Marele Consiliu - membrii acestuia au fost propusi de Marele Maestru - este reformat in totalitate, in sensul ca nici unul dintre vechii membri nu se regaseste in componenta celui votat sambata. Si o noutate - pentru demnitatea de Mare Maestru adjunct al MLNR a fost propus si votat Stefan Masu, Inalt Mare Preot al Ritului de York. Ca niciodata, spun unii dintre participanti, Conventul a a impresionat prin rigurozitate, lipsa de excese, ritualul fiind respectat milimetric ca la carte, iar protocolul a fost la fel, ri-guros, si nu artificial, de forma. A domnit sentimentul responsabilitatii, care s-a vazut si la vot, si grija permanenta pentru transparenta, evitandu-se astfel contestarile.

Dar sa ne intoarcem la desfasurarea propriu-zisa a Conventului, care, asa cum se anuntase, a avut pe agenda doar alegerea noului lider al masonilor pentru urmatorii trei ani. La ora 9.00 dimineata, sobri si eleganti, franc-masonii si-au facut pe rand aparitia la Palatul Parlamentului, unde paza a fost strasnica, incat nici un ziarist curios n-a putut ajunge in interior. Numai ca din cauza vremii, trenurile au intarziat si lucrarile au inceput mai tarziu cu o ora. Asa ca fratii au mai schimbat o vorba, la cafea. In sfarsit, s-a intrat in sala aranajata dupa modelul Parlamentului de la Londra, adica unii in fata celorlalti, iar la orient, lateral, pe un podium, era locul prezidiului, la care s-au asezat Eugen Ovidiu Chirovici, Dinu Sararu, Costel Iancu, Stefan Masu, Gheorghe Florea, ultimii trei lideri ai Ritului Scotian Antic si Acceptat, Ritul York si Ritului Memphis. Fireste, toti cei prezenti au purtat tinuta maso-nica. Conform ritualului, in sala au fost aduse drapelul masonic, tricolorul si s-a intonat imnul Romaniei. Dupa acest moment, si-a facut aparitia Marele Maestru Ovidiu Chirovici si, la jumatate de pas in urma, contracandidatul sau, George Radu Serafim. Marele Maestru si-a ocupat locul in prezidiu, si, batand cu ciocanul in masa, a declarat deschise lucrarile Conventului. George Radu Serafim s-a asezat in sala, langa ceilalti frati masoni.
In cuvantul lor, sefii celor trei Rituri au pledat pentru "unitate, fair-play, continuitate si armonie", sustinand ca in afara Marii Loji Nationale din Romania nu exista masonerie pe taramul national. Ar fi foarte bine daca aceste discursuri vor avea ecou chiar la toti fratii.

Dupa ce Marele Maestru a supus aprobarii Conventului decretele si ordinele, pe care fiecare mason le avea in mapa proprie si care au fost votate, Eugen Ovidiu Chirovici a anuntat ca scriitorul Dinu Sararu a primit titlul de Mare Maestru ad Vitam al MLNB. Intr-un scurt si emotionant cuvant, Chirovici a argumentat decizia, spunand ca este o datorie de onoare sa fie respectati si onorati cei care, desi n-au iesit in fata, au facut mult pentru prestigiul MLNR si al tarii. Cei prezenti s-au ridicat in picioare, iar Marele Maestru l-a imbratisat pe fostul director al Teatrului National.

In continuare, lucrarile au fost conduse de ex-Pro Marele Maestru Gabriel Homotescu. Buletinele de vot au fost impartite pe loji, iar actiunea de votare a durat mai bine de doua ore. Cu peste 450 de voturi a fost ales Mare Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. Acesta a multumit Conventului, a repetat ca unitatea masoneriei e un deziderat principal si, amintind de Ardeal, a afirmat ca trebuie "cucerita" Fundatia Gojdu. In final, a spus: "Ma angajez sa va slujesc cu cre-dinta".

Radu George Serafim a declarat inchise lucrarile Conventului. Marele absent al acestuia a fost Gheorghe Comanescu, tintuit in casa de o gripa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.