Intr-un demers ce vizeaza reforma morala a clasei politice romanesti, Liviu Turcu, analist al realitatilor din tara noastra, isi continua argumentatia, oferind o mana de ajutor autoritatilor

In urma cu mai bine de trei saptamani am convenit, cu acordul directorului Jurnalului National, domnul Marius Tuca, sa incepem un proiect menit sa sprijine public initiativa politica cunoscuta drept "reforma morala a clasei politice romanesti". Un angajament asumat fara rezerve de presedintele Traian Basescu, de premierul Calin Popescu Tariceanu si de mai toti liderii partidelor politice.

Mai mult decat atat, intr-o premiera absoluta pentru perioada postdecembrie 1989, s-a dispus, via Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ca intreaga arhiva a fondului informativ al Directiei Securitatii Statului (DSS) aflata inca in patrimoniul Serviciului Roman de Informatii (SRI) si Serviciului de Informatii Externe (SIE) sa fie transferata de urgenta la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), astfel incat procesul sa fie incheiat pana la 1 ianuarie 2007. Adica pana la data intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

O decizie primita cu interes de catre cancelariile si cercurile politice occidentale, care au vazut in aceasta initiativa o oportunitate pentru romani de a-si solutiona fie si in ceasul al doisprezecelea ceea ce societatea civila, o parte a partidelor politice si romanii in general considera a fi o importanta restanta de ordin istoric.

POVARA

Perpetuarea prezentei la nivelul elitei politice din Romania a fostilor activisti ai Partidului Comunist, fie ei si din linia a doua, ca si a unui important segment de colaborationisti aflati in totala dependenta de fostele structuri ale Securitatii a constituit o grea povara pentru IMAGINEA SI CREDIBILITATEA politica a Romaniei pe plan international. De aici binecunoscutul statut de "oaie neagra" si de entitate aflata in postura de "remorca penibila" in cadrul structurilor europene si internationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.