Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat, ieri, ca au fost finalizate negocierile cu Casa Regala privind retrocedarea Castelului Peles. Cu toate acestea, regele Mihai nu-si poate primi inca domeniul din Sinaia, pana cand Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) si Casa Regala nu vor ajunge la un consens cu privire la Palatul Foisor. Informatia a fost facuta publica de consilierul MCC Virgil Nitulescu, care a explicat ca "problemele in cazul Palatului Foisor au fost generate de faptul ca in perioada comunista cladirea a suferit interventii foarte mari fata de ceea ce presupunea initial proprietatea Regelui Mihai I".

"Legea 10 din 2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, nu permite retrocedarea in natura a imobilelor la care s-au facut lucrari de peste 100% fata de constructia initiala. in aceste conditii, RAPPS trebuie sa identifice daca modificarile facute la Palatul Foisor depasesc 100% fata de constructia familiei regale.

"Pana in momentul cand RAPPS nu va rezolva problema, nu putem semna documentele de retrocedare", a precizat Nitulescu. Cu toate acestea, Virgil Nitulescu a estimat ca "pana la sfarsitul anului, domeniul Peles va fi retrocedat in mod sigur". De cealalta parte, avocatul familiei regale, Adrian Vasiliu, a spus ca a depus toata documentatia necesara si asteapta retrocedarea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.