Comisarul roman se va ocupa de multilingvism, mai putin important decit cele vehiculate pina acum - uniune vamala sau migratie

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ieri ca Leonard Orban este, oficial, comisarul desemnat al Romaniei. Portofoliul incredintat lui Orban ar urma sa fie cel al multilingvismului, desprins din cel al comisarului slovac pentru Educatie si Cultura, Jan Figel. "Este o placere pentru mine sa confirm acceptarea candidatului din partea Romaniei. Va lucra cu trei directorate generale ale comisiei si se va ocupa cu precadere de multilingvism. Sper ca aceasta comisie formata din 27 de membri va contribui la crearea unei Europe a multilingvismului", a declarat Barroso. Leonard Orban, aflat la Lisabona, de unde a anuntat presedintele Comisiei acceptarea candidaturii sale, s-a declarat "foarte onorat" atit de faptul ca a fost nominalizat de autoritatile romane, cit si de acceptarea candidaturii sale de catre presedintele Comisiei.

Desi scandalul provocat de retragerea candidatului Varujan Vosganian deja crease iritare la Bruxelles, nici pentru numirea de ieri nu au fost respectate uzantele UE: contrar intelegerii cu oficialii UE, ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu, a anuntat cu citeva ore inainte de declaratia publica a lui Barroso ca Orban va fi comisar.

Toata lumea e de acord

Candidatura lui Leonard Orban la postul de comisar european din partea Romaniei nu a mai trezit obiectii din partea grupurilor parlamentare care i-ar putea bloca accesul la functie, prin vot. Cei doi vicepresedinti ai grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma, care isi exprimasera foarte clar obiectiile la adresa candidaturii lui Varujan Vosganian la functia de comisar european, sint mult mai multumiti de noul nume propus de Bucuresti.

"Este un om cu importante cunostinte despre Europa si cu experienta europeana", ne-a declarat Hannes Swoboda despre Leonard Orban. "Personal, imi pare rau ca Romania nu trimite un om cu experienta politica importanta, dar asta este decizia Romaniei", a gasit totusi socialistul un minus pentru candidatul roman. "Este o candidatura mult mai buna decit cea a domnului Vosganian, cel putin e vorba despre cineva care cunoaste ce are de facut si care cunoaste Europa. Va fi mult mai usor pentru Parlament decit in cazul domnului Vosganian", a incheiat Swoboda.

O parere asemanatoare are si colegul lui Swoboda, Jan Marinus Wiersma. "Leonard Orban cel putin are experienta, a mai lucrat cu oficialii europeni", a declarat Wiersma pentru RFI. "Din cite imi dau seama, are profilul apropiat de cel al doamnei Kuneva din Bulgaria, dar il vom verifica, pentru a ne pregati pentru audierile din noiembrie", a continuat socialistul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.