In paralel, Tender a dat in judecata Guvernul de la Bucuresti la Curtea Europeana: "Nu doresc decat sa dovedesc ca mi s-au incalcat drepturile in mod flagrant de catre anumiti anchetatori care si azi lucreaza la ordin politic. A fost ca un cosmar. M-au
Raportul Parlamentului Romaniei (facsmil) arata ca tratat ca la Auschwitz!".

Raportul pe care "Averea" il prezinta azi, in exclusivitate, a fost intocmit de Comisia pentru drepturile omului a Parlamentului si poarta nr. 25/853 din 18 octombrie 2006. In acesta se arata ca procurorii i-au incalcat lui Tender drepturi elementare: "(...) pe parcursul cercetarilor penale, v-au fost incalcate drepturile fundamentale, precum prezumtia de nevinovatie, dreptul la libera exprimare, libertatea individuala, dreptul la un proces echitabil si ati fost arestat de doua ori in baza aceluiasi mandat, fiind lipsit de libertate in mod nejustificat, fapt ce v-a pus in pericol sanatatea (...) care in conditii de stres generat de starea de detentie se putea agrava, putand duce la deces imediat"! Totodata, membrii Comisiei au apreciat ca Tender a fost supus in timpul cercetarilor si "hartuirii" procurorilor.

Concluziile constituie un semnal alarmant pentru o Justitie compromisa deja si care se afla in pragul integrarii in UE. Parlamentarii din Comisia pentru drepturile omului i-au sesizat pe ministrul Monica Macovei si pe Procurorul General Laura Kövesi cu privire la abuzurile din cazul "Tender" si recomanda acum anchetarea magistratilor vinovati.

Cere daune 1 euro!

In baza acestui raport si a altor documente, Tender a depus doua plangeri impotriva statului roman la Curtea Europeana de la Strasbourg.

"M-au considerat vinovat din capul locului, nu m-am putut apara si n-am primit nici asistenta medicala, cu toate ca starea sanatatii mele o impunea. Solicit doar 1 euro despagubiri, intrucat nu doresc decat sa-mi dovedesc nevinovatia si nu urmaresc sa ma imbogatesc de pe urma suferintei mele. Procurorii au gresit enorm in cazul meu si cine este vinovat cred ca trebuie sa plateasca, daca legea se respecta in aceasta tara", ne-a declarat Ovidiu Tender.