Presedintele Comisiei Parlamentului European, Carlos Coelho, a declarat la Bucuresti, dupa intalniri cu oficiali guvernamentali, ca e nevoie ca ancheta sa continue si ca parlamentarii romani sa dea colegilor lor europeni, informatiile cerute.

La randul sau, raportorul comisiei, Claudio Fava, a apreciat drept "superficiale" verificarile facute de autoritatile de la Bucuresti in cazul a aproape 20 de zboruri ale unor avioane CIA pe teritoriul Romaniei. Claudio Fava e multumit ca presedinta Comisiei parlamentare speciale a Senatului Romaniei, Norica Nicolai, a corectat concluziile raportului preliminar al acestei comisii.

Norica Nicolai declara in aceasta vara, dupa terminarea anchetei Comisiei speciale din Senat pe aceasta tema, ca exista date clare care atesta faptul ca avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturi romanesti exclusiv din motive tehnice si ca in Romania nu exista inchisori pentru prizonierii suspecti de terorism.

Raportorul Parlamentului European a adaugat ca acordul dintre guvernele roman si american, pentru folosirea aeroportului de la Mihail Kogalniceanu in timpul razboiului din Irak in 2003, nu exclude posibilitatea ca militarii americani sa fi organizat transporturi de detinuti pe aceasta baza. "E important sa se recunoasca faptul ca sunt inca dubii asupra transportului de detinuti cu avioane CIA care au traversat Romania."

"Informatiile oferite presei nu au fost aprofundate. Ni se pare interesant ca autoritatile romane nu au cerut lamuriri la Washington, pe tema declaratiilor lui George Bush care a recunoscut ca au existat centre de detentie in state europene" a declarat Claudio Fava.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.