Potrivit unor surse europene, Romania si Bulgaria vor intra in UE la 1 ianuarie 2007 fara clauze de salvgardare

UE va impune Romaniei si Bulgariei cel mult cateva restrictii minore in momentul aderarii. Potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters, Uniunea nu ne va impune conditii foarte dure, informeaza Mediafax.

Teoretic, Executivul European are posibilitatea sa excluda oricare dintre cele doua tari de la beneficiile depline ale statutului de membru, daca ele nu vor implementa reformele la care s-au angajat.

Potrivit surselor citate insa, blocul comunitar ar putea sanctiona Romania sau Bulgaria numai pentru nerespectarea standardelor in materie de siguranta alimentara. Astfel, se confirma ca aceste posibile "pedepse" din partea UE au fost trecute pe hartie mai mult ca sa-i linisteasca pe opozantii extinderii, care afirma ca Romania si Bulgaria sunt prea sarace, prea corupte si au un sistem administrativ prea slab pentru a merita integrarea in UE. Ministrii de Externe din UE au aprobat oficial, marti, recomandarea ca cele doua tari sa se alature blocului comunitar in ianuarie, nu sa astepte pana in 2008, si au confirmat mentinerea "clauzelor de salvgardare".

Posibila interzicere a exportului de marfuri alimentare

"Nu ma astept sa fie activata vreo clauza de salvgardare in momentul aderarii, sau poate doar in materie de siguranta alimentara", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang inalt din cadrul Comisiei Europene. In baza acestei masuri, Comisia poate interzice exporturile in alte tari din UE de produse romanesti si bulgaresti care nu corespund standardelor veterinare, fitosanitare si de siguranta ale alimentelor, impuse de blocul comunitar.

De exemplu, exporturile de porci vii si produse din carne de porc provenind din Romania si Bulgaria vor fi interzise in continuare, atat timp cat pesta porcina nu va fi eradicata. Comisia ar putea intocmi si o lista cu firmele din industria de procesare a alimentelor, carora nu li se va permite sa exporte in restul Uniunii Europene. Potrivit sursei citate, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, nu a putut fi contactat imediat, pentru comentarii.

Totusi, progresele vor fi monitorizate

Un alt oficial a subliniat ca si in cazul in care Comisia va invoca doar clauza de salvgardare in domeniul sigurantei alimentare in momentul aderarii Romaniei si Bulgariei, ea tot va putea aplica si alte masuri pana in 2010, dupa cum este prevazut in Tratatul de aderare.

"Asa cum a afirmat Comisia, progresul celor doua tari pe calea reformelor va fi strict monitorizat", a adaugat oficialul european. Alte masuri ar putea include amanarea platii subventiilor agricole si regionale, daca cele doua tari nu infiinteaza oficii de audit si nu dispun de management adecvat in domeniu, sau daca nu pun la punct o baza de date operationala, referitoare la animale, recolte si terenuri.
Romania, tara cu 22 de milioane de locuitori, urmeaza sa primeasca ajutoare in valoare totala de 11,5 miliarde de euro intre 2007 si 2009, in timp ce Bulgaria, tara cu opt milioane de locuitori, va primi 4,6 miliarde de euro. Statele membre UE pot refuza, de asemenea, recunoasterea automata si aplicarea anumitor sentinte civile si penale si a mandatelor de arestare emise de autoritatile romane sau bulgare, daca cele doua tari nu vor atinge obiectivele stabilite in materie de combatere a coruptiei si a crimei organizate.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.