Osanale. Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romnia (UCMR) a recunoscut public ca printre membrii acesteia au fost si "creatori" ai unor partituri "care au proliferat ideile militante comuniste", potrivit presedintelui UCMR, Octavian Lazar Cosma. Despre autorii odelor dedicate lui Ceausescu, nici un cuvant

"Muzicologia este o ramura nascuta ca stiinta dupa 23 august, datorita conditiilor optime create de partid, de statul nostru democrat popular". "Daca vom cauta sa ne situam mai puternic pe principiile eticii comuniste, pe principiul eticii caracteristice artistului de tip nou, vom putea elimina micile deficiente care mai dainuie", spunea, in 1963, Octavian Cosma, la conferinta pe tara a compozitorilor si muzicologilor din RPR.

Astazi, venerabilul muzicolog declara ca doreste "o asanare morala" a institutiei prin recunoasterea ca "membrii acestei bresle au fost colaboratori ai regimului comunist in sensul ca au pactizat cu ideologia timpului, dand la iveala partituri in care au proliferat ideile militante comuniste. Regretam acest fapt".

Totusi, presedintele UCMR nu i-a numit pe menestrelii de partid, aratand doar o lista extrasa dintr-o lucrare a domniei sale pe care sunt insirate exclusiv compozitii, ode, imnuri, versuri dedicate lui Stalin, majoritatea autorilor fiind, astazi, decedati. Despre cei care i-au inchinat ode lui Ceausescu, nici o vorba. Doar auditii pe vinil inchinate "tovarasului".

Compozitorul Marius Teicu a recunoscut insa ca a scris "cateva" piese corale inchinate partidului, fara texte, spunand ca a facut aceasta "mai mult de frica", prin anii '80. "Nu cred ca un compozitor care a scris piese de genul acesta e mai vinovat ca Ion Iliescu", ne-a declarat Horia Moculescu. "Nici un compozitor nu a fost obligat sa scrie pentru partid. A facut-o din proprie vointa", a mai spus presedintele UCMR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.