Demisii in bloc, restrictionarea exporturilor de energie electrica si realizarea de importuri pentru acoperirea cererii pe piata interna. Asa arata sistemul energetic romanesc pregatit sa intre in perioada de iarna. Un puzzle de actiuni care da o imagine exacta asupra gravitatii problemelor din sectorul energetic

Sectorul romanesc de producere a energiei traverseaza o perioada de criza, cauzata in principal de problemele sectorului termo. De fapt, la o analiza atenta a evolutiilor inregistrate, in ultima perioada, in sectorul energetic romanesc se poate vedea cu usurinta ca s-a ajuns la un "punct critic" de la care functionarea intregului sistem este periclitata.

Inca din vara acestui an au existat semnale clare privind pericolul de a ne confrunta cu un deficit de energie in aceasta iarna, pe de o parte ca urmare a nerealizarii stocurilor de carbune la cele trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova si, pe de alta parte, din cauza situatiei financiare precare a societatii Termoelectrica. Nici nu a inceput bine perioada rece ca au si aparut problemele. Previziunile pesimiste s-au adeverit zilele trecute cind, pe fondul unor incidente ce au determinat o intirziere in pornirea reactorului de la Cernavoda (cu o putere de 700 MW) si oprirea unor grupuri de la Paroseni si Doicesti (circa 300 MW) a fost nevoie de o adevarata echilibristica pentru a asigura acoperirea cererii de energie din piata.

Sansa ce a dus la evitarea unei sincope in asigurarea cererii de energie la nivel national a fost deblocarea conturilor societatii Termoelectrica, care in acest fel a reusit sa convinga producatorii si distribuitorii interni de combustibili sa ii asigure necesarul functionarii altor grupuri energetice. Concluzia unei astfel de situatii este ca Romania a ajuns sa nu mai dispuna de suficienta rezerva de capacitate. Cu alte cuvinte, intr-o situatie dificila cum este cea a Termoelectrica, este evident ca nu mai exista suficiente capacitati de producere care sa asigure consumul national de energie.

POLITICA FALIMENTARA

Ceea ce inseamna, de fapt, ca nu sintem in situatia de a ne permite sa renuntam la un producator de talia Termoelectrica si ca trebuie gasite solutii de viabilizare. Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa din cauza datoriilor acumulate in timp, care au ajuns la 1,2 miliarde de euro. Sint multe de spus vizavi de modul cum s-au acumulat aceste arierate, plecind de la faptul ca producatorul a preluat la momentul separarii din fosta structura a CONEL cea mai mare parte a datoriilor. La acest handicap s-a adaugat cel al costurilor de productie mari, care nu au fost acoperite prin preturile de vinzare. Printre cauzele ce au adincit dificultatile societatii se numara si indecizia autoritatilor de a demara procesul de privatizare in sectorul de producere a energiei.

Criza pe care o traverseaza Termoelectrica a culminat cu demisiile in bloc ale directorilor societatii. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca accepta demisiile directorului general si directorului economic al Termoelectrica, fiind nemultumit de lipsa de initiativa a acestora in prezentarea unui program de restructurare a companiei. Lucru mai greu de facut atunci cind societatea avea conturile blocate. Mai mult, realizarea unui plan de restructurare care sa transforme societatea Termoelectrica intr-una eficienta a depasit de mult competentele echipei manageriale.

Chiar daca producatorul va beneficia de stergerea datoriilor, problemele de functionare nu vor fi rezolvate. Termoelectrica, in actuala structura, nu are cum sa fie o societate competitiva care sa concureze cu producatori precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice, care au preturi de producere mult mai mici.
In nici o tara europeana producatorii de energie nu sint structurati dupa tipul de combustibil utilizat, societatile avind in componenta atit capacitati hidro, termo, nuclear. Ceea ce inseamna ca unitatile apartinind Termoelectrica vor trebui reorganizate in structuri care sa includa si alte forme de producere a energiei. Si asta cit mai repede.

HIDROELECTRICA TAIE DE LA EXPORT

Problemele cu care se confrunta Termoelectrica coroborate cu masurile de exploatare nerationala a complexurilor de la Turceni, Rovinari si Craiova au avut repercusiuni si asupra celorlalte societati din sector, care au fost nevoite sa preia o parte din sarcinile termocentralelor. Situatia a fost cu atit mai dificila cu cit timp de o luna nici centrala de la Cernavoda nu a functionat, fiind oprita pentru revizie.

In aceste conditii, solutia pentru asigurarea consumului de energie in aceasta iarna este reducerea exporturilor realizate de Hidroelectrica. De altfel, programul de iarna aprobat prin Hotarire de Guvern prevede ca trecerea virfurilor de consum sa se inchida pe exporturile Hidroelectrica. Ceea ce inseamna ca orice deficit de energie din Sistemul Energetic National va fi acoperit din cantitatile pe care producatorul hidro le dadea la export. Conducerea Hidroelectrica a anuntat recent ca a finalizat negocierile privind reducerea cantitatii de energie electrica prevazuta a fi livrata pe pietele externe conform contractelor incheiate de societate. Astfel, pina la sfirsitul acestui an exporturile de energie electrica realizate de Hidroelectrica se vor diminua cu 450 GWh.

Masura este in mod evident una de compromis, neavind nici o legatura cu functionarea normala a unei piete liberalizate de energie. Nu trebuie uitat totusi ca, din contractele de export, Hidroelectrica a reusit sa isi asigure sursele financiare necesare sustinerii programelor de modernizare. Comparativ, daca acum patru ani societatea nu reusea sa aloce mai mult de 10 milioane de euro pentru investitii, in acest an programul investitional ajunge la 400 milioane de euro. Grav este ca o astfel de masura se ia pentru a acoperi anomalii ale sistemului, respectiv managementul defectuos al complexurilor energetice si incapacitatea statului de a veni cu solutii pentru viabilizarea societatii Termoelectrica.

ELECTRICA IMPORTA

Si societatea de distributie a energiei Electrica a fost afectata de deficitul de energie de pe piata interna. In acest caz putem vorbi si de o greseala administrativa a proprietarului, Ministerul Economiei si Comertului, care a decis in vara acestui an rezilierea tuturor contractelor pe care Electrica le incheiase cu furnizorii privati pentru piata concurentiala. Intentia Ministrului Economiei de a scoate din ecuatie "baietii destepti" care cumpara de la stat pentru a revinde tot la stat a fost laudabila, numai ca in acest caz s-a dovedit a nu fi deloc benefica pentru distribuitor.

Electrica a reziliat contractele cu furnizorii privati, iar pe piata interna nu a gasit cantitatea de energie de care avea nevoie si nici preturi convenabile. Singura varianta in aceste conditii a ramas achizitionarea din import a energiei la preturi insa mai mari decit cele din contractele initiale, ceea ce inseamna o diminuare a veniturilor societatii. "Oricum, incepind de anul viitor, Electrica va analiza mult mai atent posibilitatea de a achizitiona energie din import daca aceasta va fi la un pret mai bun", ne-au declarat surse din sector. Trebuie spus ca in perioada octombrie-noiembrie Electrica isi va negocia si stabili portofoliul de contracte pentru anul viitor.

Cu toate ca aceste masuri vizind suspendarea blocarii conturilor Termoelectrica pe o perioada de sase luni, reducerea exporturilor, realizarea de importuri de energie si de carbune vor duce remedierea situatia pe termen scurt, pe termen lung problemele din sector se vor adinci in lipsa unor masuri reale de reforma. I

Preturi diferentiate la energia termica

Incepind din aceasta iarna, populatia plateste preturi diferentiate pentru energia termica. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preturile locale de referinta pentru 34 de localitati ale caror valori sint cuprinse intre 107,5 lei/Gcal si 213,62 lei/Gcal (Suceava). Noile preturi locale de referinta sint mai mari cu pina la 100% fata de pretul national de referinta, in vigoare, de 107,5 lei/Gcal. Si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) a aprobat preturile locale de referinta pentru 68 de localitati de care raspunde, acestea variind intre 107,5lei/Gcal si 258,8 lei/Gcal.

Aceste preturi nu vor ramine neschimbate pe intrega perioada a iernii, ci vor fi reactualizate in functie de evolutia preturilor gazelor. Cel mai probabil, preturile de referinta pentru energia termica pentru 2007 vor fi stabilite in intervalul noiembrie-decembrie 2006, pe baza prognozei de majorare a pretului gazelor naturale, a declarat purtatorul de cuvint al ANRE, Viorel Alicus. El a precizat ca este normal ca ANRE sa recalculeze preturile de referinta pentru localitati, deoarece cea mai mare parte a centralelor merge pe gaze, iar majorarea pretului combustibilului trebuie sa se faca simultan cu cresterea subventiei de la stat pentru plata combustibilului.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.