In urma unei inspectii fiscale de luna trecuta s-a constatat ca in perioada 1999-2004 ASIROM a incercat sa fenteze bugetul de stat cu aproape 110 miliarde de lei vechi. Metoda folosita este simpla: desi este autorizata sa activeze doar in domeniul asigurarilor, compania a incercat sa strecoare in contabilitate si alte cheltuieli nedeductibile.

Din octombrie 1998, la ASIROM a intrat printre asociati Ioan Niculae, care a cumparat peste 30% din actiuni prin intermediul Interagro SA si Astra Romana, iar de la sfarsitul anului 2001 a devenit actionar majoritar, cu aproape 56% din actiuni. Perioada verificata, ianuarie 1999-septembrie 2004, se suprapune oarecum cu perioada de inceput a "domniei" lui Ioan Niculae la ASIROM.

Neregulile constatate de inspectorii fiscali sunt diverse: de la locuinte de protocol reparate si cu cheltuieli de intretinere platite de firma de asigurari la cheltuieli cu publicitatea facute fara contracte, bonusuri suplimentare acordate brokerilor si agentilor de asigurare mascate sub forma unor contracte de consultanta etc. In plus, reprezentantii ASIROM SA au fost amendati pentru faptul ca nu au vrut sau nu au putut sa prezinte documente justificative pentru o serie de operatiuni financiare facute in perioada controlata.

TRANZACTII

La inceputul anului 1999, ASIROM a cumparat o vila de protocol in imediata apropiere de sediul central, situat in centrul Bucurestiului. Dupa ce a fost renovata, cladirea a fost introdusa in patrimoniul firmei si s-au calculat cheltuieli de amortizare, desi locuinta nu avea legatura cu obiectul de activitate: asigurarile. Singurii bani pe care i-a adus imobilul au fost 4.000 de dolari, reprezentand chiria platita de o familie timp de patru luni, in 2002.

Conducerea societatii a justificat ca vila a fost folosita pentru cazarea diverselor delegatii din tara sau strainatate, dar din analizarea deconturilor a reiesit ca durata deplasarii nu justifica punerea la dispozitie a vilei sau, in alte cazuri, au fost gasite si chitante de la hotel eliberate pentru aceeasi perioada.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.