Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a precizat in cadrul unei conferinte gazduite de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca dezbaterile privind legislatia comunitara vor trebui sa continue si dupa momentul aderarii. Numeroasele oportunitati de finantare care se vor oferi Romaniei, trebuie sa fie folosite la maximum pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor.

Romanii trebuie sa constientizeze ca integrarea nu se va produce de pe o zi pe alta, nu se vor mari brusc salariile sau investitiile straine, dar vor exista conditii pentru ca asemenea lucruri sa se petreaca in timp. Si ca totul depinde si de felul in care guvernul va sti sa foloseasca aceasta ocazie Cercetarile estimeaza ca migratia fortei de munca se va concentra catre anumite state membre, perturband piata muncii din acestea. Ingrijorarea privind impactul liberei circulatii a lucratorilor se bazeaza pe elemente precum proximitatea geografica, diferentele de venit, somajul si inclinatia spre migratie.

Importanta politica si practica a domeniului liberei circulatii a fortei de munca, sensibilitatile si incertitudinile care inconjoara mobilitatea fortei de munca au determinat Uniunea Europeana sa propuna o perioada de tranzitie de 5 ani. Componentele esentiale ale aranjamentului tranzitoriu se refera la: o perioada de doi ani in care actualele state membre vor aplica masuri la nivel national in relatia cu cele nou venite; dupa aceasta perioada vor avea loc doua analize, una automata inainte de sfarsitul celui de al doilea an, si o alta la solicitarea noului stat membru.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.