Presedintele Traian Basescu a sosit ieri dimineata la sediul CNSAS, unde impreuna cu directorii SRI, George Maior, si SIE, Claudiu Saftoiu a avut o intalnire cu membrii Colegiului CNSAS. Intalnirea si-a propus abordarea aspectelor tehnice legate de dinamizarea procesului de predare, pana la 31 decembrie 2006, a dosarelor apartinand fostei securitati ce se mai afla, inca, in custodia celor doua servicii. Dupa cum a precizat directorul SIE, Claudiu Saftoiu, la finalul intrevederii, presedintele Traian Basescu a dorit, in mod oficial, sa asigure Colegiul CNSAS ca schimbarea sefilor de servicii nu va produce nici o dificultate in continuarea procesului de predare a dosarelor.

In ceea ce priveste SIE, potrivit lui Claudiu Saftoiu, "vom avea discutii in urmatoarea saptamana pentru a pune la punct aspectele tehnice in ceea ce priveste predarea dosarelor". Seful SIE a aratat ca pana in prezent au fost predate 12.121 de dosare, urmand ca pana la 15 noiembrie sa fie predate alte 7.500, iar apoi, in termenul stabilit de hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pana la 31 decembrie a.c., sa fie discutat dosar cu dosar si tema cu tema. "In acest moment, ceea ce ne intereseaza sunt aspectele tehnice pentru ca au intervenit chestiuni specifice care tin de natura constituirii dosarelor, a crearii fondului arhivistic al fostei securitati si pe aceste dosare vom avea discutii intre experti", a conchis Claudiu Saftoiu. Intalnirea dintre sefii serviciilor secrete si membrii Colegiului CNSAS a durat o ora, la finalul ei presedintele Traian Basescu nefacand nici o declaratie presei.

Specialistii CNSAS se vor intalni cu cei ai SRI si SIE
Dupa intrevederea cu Traian Basescu si cu sefii serviciilor de informatii, presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat ca, in urmatoarele zile, specialistii CNSAS se vor intalni cu cei din cadrul SRI si SIE pentru a analiza caile cele mai bune de transfer a dosarelor restante pana la data de 31 decembrie. "Presedintele a solicitat serviciilor sa se respecte termenul de 31 decembrie pentru predarea dosarelor, astfel incat, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, aceasta chestiune sa fie rezolvata", a declarat Claudiu Secasiu.

Totodata, el a precizat ca discutiile de ieri dintre membrii Colegiului, presedintele Traian Basescu, seful SRI, George Maior si seful SIE, Claudiu Saftoiu, au fost "pur tehnice" axandu-se strict pe modalitatilor de indeplinire cat mai rapida si eficienta a obiectivului mentionat. "Interventia lui Traian Basescu a fost necesara macar din perspectiva faptului ca, tot datorita unei interventii ferme, in anul 2005, si a hotararii CSAT de la sfarsitul lunii februarie, s-a produs acel mare transfer de documente de la SRI la CNSAS. Pe parcursul anului 2005, de la 10.000 de dosare cat avea CNSAS-ul, am ajuns la un milion si jumatate la sfarsitul anului", a declarat presedintele Colegiului CNSAS.

El a mai precizat, in cadrul primei intalniri dintre specialistii CNSAS si ai serviciilor de informatii, ca se va afla exact cate dosare mai sunt de predat.

De asemenea, in cadrul intrevederii de ieri, a fost abordata si problema predarii dosarelor membrilor de partid, a dosarelor de ofiteri. Claudiu Secasiu a adaugat ca din partea MApN a fost reprezentat generalul Constantin Croitoru, directorul Directiei Generale de Informatii a Armatei si ca, si in acest caz, s-a hotarat predarea dosarelor pana la data de 31 decembrie.

Inca 500 de kilometri de rafturi...

Referindu-se la problema spatiului, Claudiu Secasiu a afirmat ca, in zilele urmatoare, se vor organiza licitatii pentru rafturi mobile destinate depozitelor de la Popesti-Leordeni astfel incat sa mai fie create 500 de kilometri de rafturi libere unde ar putea fi depozitate dosarele penale. Referindu-se la acestea, Claudiu Secasiu a precizat ca este vorba de o categorie de dosare la care s-au inregistrat restante in preluarea de la instantele militare din teritoriu, dar a adaugat ca in aceste documente se vorbeste despre "victimele securitatii in sensul clasic al cuvantului".

In legatura cu dosarele membrilor de partid, mai ales a prim-secretarilor, presedintele Colegiului CNSAS a precizat ca acestea se afla la Arhivele Nationale dar ca, in cadrul intalnirii de marti, nu a fost reprezentat nimeni din partea acestei institutii deoarece intrevederea si-a propus sa abordeze doar problema dosarelor aflate la serviciile de informatii.
Claudiu Secasiu a precizat ca in cadrul discutiilor cu Traian Basescu nu s-a discutat problema legii CNSAS si ca nu a fost abordata nici chestiunea alegerilor din cadrul Colegiului. In legatura cu acest aspect, el a mentionat ca mandatul sau este in continuare valid, pana la data organizarii unor noi alegeri.

Constantin Ticu Dumitrescu: "Nu sunt un fan al lui Basescu"

Constantin Ticu Dumitrescu, membru al colegiului si lider al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a declarat ca vrea sa isi arate nemultumirea fata de stadiul predarii dosarelor din arhivele serviciilor de informatii catre CNSAS. De asemenea, Ticu Dumitrescu a mentionat ca nu este un fan al sefului statului.

"Nu sunt un fan al lui Basescu, acest lucru nu trebuie sa il mai repet, dar apreciez gestul presedintelui de a veni impreuna cu sefii serviciilor secrete. Astfel a creat un echilibru real intre cele doua institutii. Totodata, trebuie sa recunosc ca m-a bucurat ca l-am auzit spunand sefilor serviciilor secrete ca dosarele trebuie predate pana la 31 decembrie 2006", a subliniat Ticu Dumitrescu, adaugand ca spera ca dosarele primite de la SIE "sa nu mai fie periate dupa obiceiul celor de la SRI".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.