In perioada in care se de-rula contractul de schimb cu Armata, la firma Tofan Steel au ajuns si tuburi de artilerie, desi acestea sunt materiale strategice gestionate foarte strict, conform reglementarilor inter-nationale. Gelu Tofan, patronul firmei, chiar nu isi ex-plica astazi cum s-a intamplat acest lucru. Astfel, cazul aflat acum in atentia procurorilor DNA se complica

Patronul Tofan Grup, Gelu Tofan, considera ca afacerea incheiata cu Ministerul Apararii prin care furniza cauciucuri contra masini uzate a iesit prost pentru firma sa. Chiar nu isi explica faptul ca de la Armata au ajuns si tuburi de artilerie in contul masinilor vechi, desi aceste deseuri au un regim aparte. Exista indicii ca aliajul special a ajuns in Bulgaria, iar cazul aflat astazi in atentia procurorilor DNA se complica.

Jurnalul National: De cand au inceput discutiile dintre dumneavoastra si Ministerul Apararii pentru contractul de schimb?

Gelu Tofan: Vreau sa precizez, in primul rand, ca eu nu am fost implicat nici in negocieri si nici in derularea contractului. Contractul s-a nascut in urma unor discutii dintre oamenii de la Armata, cei care se ocupau cu achizitia anvelopelor si cei care vindeau anvelope la vremea respectiva si colectau carcase pentru resapare de la Tofan.

La vremea respectiva, vorbim de anul 1999 si inceputul anului 2000, Armata era intr-o criza de lichiditati, probabil ca intotdeauna, dar atunci era mai greu ca oricand. Din ce am auzit ulterior, atunci se pregatea tehnica pentru trimis in teatrele de operatii, vezi Bosnia, si deja se faceau pregatiri pentru admiterea in NATO. In urma discutiilor dintre cei amintiti s-a convenit ca s-ar putea rezolva livrarea de anvelope catre Armata contra fier vechi. Aceasta procedura a fost condusa in permanenta de Armata si s-a trecut la discutarea contractului. Draftul de contract a fost initiat si propus de catre Armata.

Din cate am inteles, pana sa se semneze contractul, ei au luat aviz de la forurile lor interne ca este o procedura legala, Statul Major General, inclusiv ministru, care pe vremea aceea era domnul Sorin Frunzaverde, si ulterior de la Curtea de Conturi. La vremea respectiva, Tofan era unicul producator de anvelope, prin fabricile sale, din Romania.

In plus, Tofan producea in exclusivitate pentru Armata anumite repere. Preturile au fost consolidate in dolari si au fost puse si la fier si la anvelope, pentru a nu pierde nici unul, nici altul in urma evolutiei cursului de schimb. Prin incheierea contractului direct s-au eliminat intermediarii. Daca se iau preturile dinainte, cand intermediarii cumparau de la noi si revindeau la Armata, se observa clar acest lucru. Eu consider ca Armata a avut de castigat, nu neaparat noi. Noi, mare lucru nu am castigat din fier vechi. Am castigat producand anvelopele respective.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.