Scandalul aparut ca urmare a faptului ca o firma din Bucuresti a reusit sa obtina in instanta blocarea conturilor PSD pentru neplata unei datorii din campania electorala a lui Adrian Nastase este pe cale sa se stinga. Atit administratorul firmei care are de recuperat banii, cit si avocatul ce reprezinta PSD in acest litigiu spun ca vor ajunge la o intelegere pentru stingerea datoriei. Acest lucru intervine dupa ce incercarile firmei creditoare de a-si recupera banii prin intermediul instantelor de judecata nu au dat nici un rezultat palpabil. Datoria - de 3,3 miliarde lei vechi - s-ar stinge daca fiecare dintre cei 700.000 de membri ai PSD ar cotiza cite 5.000 de lei vechi (50 de bani in noua moneda).

Pe 1 decembrie 2004, intre firma "Xtrem Design" SRL si PSD, prin mandatarul financiar Rovana Plumb, s-a incheiat un contract de furnizare de materiale promotionale in valoare de aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi. Era vorba despre seturi formate din caciulita si fular, inscriptionate cu sigla partidului, si care ar trebuit sa fie distribuite votantilor pentru a fi convinsi sa-l aleaga pe Adrian Nastase drept presedinte al Romaniei. Candidatul PSD a pierdut alegerile, iar plata acestor materiale nu s-a facut nici pina astazi.

Vazind ca nu-si primeste banii, Radu Dobrescu, administratorul si unul dintre cei doi asociati ai societatii "Xtrem Design" Bucuresti, a inceput sa faca demersuri in justitie pentru recuperarea datoriei. Intr-unul din dosare, Tribunalul Bucuresti a respins cererea firmei creditoare, care facuse o somatie de plata, ca fiind neintemeiata. Ulterior, insa, intr-un alt proces, "Xtrem Design" a obtinut, la inceputul acestui an, o hotarire judecatoreasca de blocare a conturilor PSD pina la plata datoriei, care ajunsese cu dobinzi si penalitati de intirziere la suma de 3,7 miliarde de lei vechi. Surprizele au aparut in momentul in care executorul judecatoresc a incercat sa puna in aplicare hotarirea Tribunalului Bucuresti.

Acesta a constatat ca prin conturile bancare ale PSD din toata tara batea vintul si ca nu putea stringe nici macar a zecea parte din suma datorata firmei "Xtrem Design" SRL. Situatia a aparut mai mult decit ciudata, in conditiile in care, potrivit declaratiilor liderilor sai, PSD este cel mai mare partid din tara, cu peste 700.000 de membri cotizanti. Un simplu calcul matematic arata ca datoria caciulitelor ar fi achitata usor daca fiecare dintre ei ar plati cite 5.000 de lei vechi (50 de bani noi). Se pare ca PSD nu si-a mobilizat membrii pentru a stringe suma - relativ mica pentru un partid mare. In aceste conditii, singura modalitate de recuperare a banilor raminea aceea de a vinde bunurile mobile si imobile ale PSD-ului.

XTREM DESIGN, O FIRMA "ASCUNSA"

SC "Xtrem Design" este o firma relativ noua, infiintata in iulie 2003. Paradoxal insa, societatea, unul dintre partenerii de campanie electorala a lui Adrian Nastase, nu si-a depus bilantul contabil la Oficiul Registrului Comertului nici in 2003, nici in 2004, ceea ce inseamna ca administratorii societatii au vrut cu orice pret sa-si tina activitatea secreta. Acest lucru chiar in conditiile in care nedepunerea acestor acte atrage dupa sine intrarea in procedura de radiere din Registrul Comertului.

Pe 2005, Xtrem Design figureaza fara nici o activitate si fara nici un angajat. Surpriza cea mai mare mare a venit in momentul in care am vrut sa gasim sediul acestei firme, asa cum apare el in actele oficiale, pe strada Sachelarie Visarion, nr. 17 A, din Bucuresti. De aproape doi ani, la aceasta adresa functioneaza o alta firma, ai carei angajati ne-au spus ca nu au auzit niciodata de "Xtrem Design" SRL.

IMPACARE CU CINTEC

Ultima batalie juridica dintre "Xtrem Design" si PSD a avut loc la inceputul acestei luni, cind partidul condus de Mircea Geoana a cerut la Tribunal deblocarea conturilor sale pentru a putea plati salariile angajatilor. Tribunalul Bucuresti a zis "pas" cererii PSD, pe motiv ca nu este competent sa faca acest lucru.

Se pare insa ca cele doua parti se vor impaca cit de curind. Avocatul Florin Doran, reprezentant al PSD in acest litigiu, ne-a confirmat ca duce negocieri cu administratorul firmei "Xtrem Design" pentru a ajunge cu acesta la o intelegere, astfel incit sa nu mai aiba loc nici o executare silita. Radu Dobrescu a confirmat si el existenta acestor discutii si ne-a spus ca se asteapta sa ajunga la o intelegere cu PSD. Asta chiar in conditiile in care recunoaste ca a avut mari probleme financiare din cauza acestui partid. "Ce vreti sa facem, ne-a terminat si pe noi datoria asta!", a raspuns Dobrescu atunci cind l-am intrebat despre motivele pentru care a renuntat la sediul de pe Sachelarie Visarion. Administratorul "Xtrem Design" nu a vrut sa faca alte comentarii pe aceasta tema delicata.

CAMPANIE ELECTORALA CU IZ PENAL

Campania electorala a lui Adrian Nastase pentru alegerile prezidentiale s-a lasat si cu alte scandaluri. De data asta este vorba despre acuzatii penale pentru primirea de foloase necuvenite. Concret, Adrian Nastase este cercetat de DNA pentru ca in campania electorala din 2004 ar fi primit materiale electorale in valoare de 26 de miliarde de lei vechi de la firmele "Eurografica" Bucuresti (ai carei patroni sint oameni de afaceri italieni) si "Vertcom" Bacau (firma in care a fost actionar si Sergiu Sechelariu).


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.