Citeva sute de tone de petrol s-au scurs pe Dunare, din Serbia, si se indreapta catre Delta

Sute de tone de petrol provenit de la terminalul din localitatea Prahovo, din Serbia, au ajuns in Dunare ieri, in urma unei fisuri aparute la o conducta. Suprafata poluata se intindea ieri-seara pe o lungime de 50 de kilometri, avea o latime cuprinsa intre 60 si 300 de metri si trecuse de Calafat.

"Politia Romana de Frontiera a fost informata, marti noapte, ca in localitatea Gruia, din judetul Mehedinti, au fost semnalate irizatii (pelicule - n. red.) cu produse petroliere provenite de la terminalele petroliere din localitatea sirbeasca Prahovo", ne-a declarat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor Jiu.

Deseara, in Oltenita

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga, poluarea va ajunge pina in seara aceasta in dreptul localitatii Oltenita, din judetul Calarasi. "Depinde de mai multi factori, incepind de la directia de bataie a vintului pina la cantitatea de produs petrolier deversat. Nu stim exact cantitatea deversata, pe motiv ca autoritatile sirbe nu au oferit nici un fel de informatie, iar pe teritoriul bulgaresc nu avem acces. Oricum, este vorba despre sute de tone", ne-a explicat secretarul de stat. Potrivit acesteia, daca situatia va continua in acest fel, poluarea s-ar putea sa ajunga in Delta Dunarii.

Baraje de filtrare

Pe de alta parte, Lucia Varga a explicat ca se iau toate masurile pentru a nu se intimpla acest lucru. "Din salupele Administratiei Nationale a Apelor Romane sint imprastiate substante biodegradabile. Pina ieri s-au imprastiat aproximativ doua tone", a spus Stefan Stoica.

Totodata, autoritatile au montat si 150 de metri de baraje gonflabile impregnate cu substante absorbante in zonele Calaft-Bechet, Corabia-Izlaz si Nasturelu-Giurgiu. S-au montat baraje gonflabile si in dreptul localitatilor Turnu Magurele, Oltenita si Calarasi pentru a proteja sursele de apa potabila.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.