Decalajul economic fata de tarile Uniunii Europene va fi recuperat intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 80 de ani

Romania are nevoie de o perioada cuprinsa intre 20 si 80 de ani pentru a acoperi decalajul economic fata de tarile Uniunii Europene, durata procesului fiind determinata de viteza reformei economice, au precizat specialistii prezenti ieri la o dezbatere din cadrul programului "Open Dialogues".

Decanul Facultatii de Studii ale Integrarii Economice Europene de la Universitatea Romano-Americana, Florin Bonciu, participant la eveniment, a afirmat ca, daca ar fi luate in calcul rezultatele economice obtinute de tarile care au aderat la Uniunea Europeana cu mai multi ani in urma, Romania ar avea nevoie de 80 de ani pentru a ajunge la standardele economice ale tarilor deja membre.

"Dezvoltarea ca atare este de lunga durata, bazata pe experienta statelor europene care au aderat cu citeva decenii in urma. Portugalia, Grecia au redus din decalaj cam cu un procent pe an", a explicat Bonciu.

Profesorul universitar a precizat ca Romania are si anumite particularitati demografice care ar putea influenta aceasta perioada. El a dat exemplul tarilor europene, care au cel mult 8% din populatie concentrata in mediul rural, fata de jumatate din populatia Romaniei, care traieste la tara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.