Filiera. Politistii romani, in colaborare cu Directia Centrala a Politiei Judiciare Franceze, au reusit recuperarea uneia dintre cele 15 bratari daco-romane furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei. Bratara era expusa la standul firmei americane Ariadna Gallery, la expozitia "Biennale de la Grand Palais" din Paris

Realizata din aur de 24 carate, bratara are o greutate de aproximativ 1,5 kg si era expusa la vanzare cu un pret de 90.000 de euro. Prin intermediul atasatului de Afaceri Interne al MAI la Paris, politia judiciara franceza a ridicat obiectul, care era dat in urmarire internationala, a inceput audierile proprietarului galeriei la standul careia era expusa si a prezentat actele procedurale procurorului care se ocupa de acest caz. Autoritatile de la Bucuresti au solicitat constituirea unei Comisii Rogatorii Internationala pentru recuperarea bratarii, singura gasita din cele 15 de acest fel, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei.

Potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, care investigheaza furturile din Muntii Orastiei, in perioada 2000-2002, o adevarata retea de hoti de obiecte arheologice ar fi furat din situl din Muntii Orastiei 15 bratari din aur (evaluate la 1,5 milioane de euro) si peste 100 de monede romane din argint, care au fost recuperate. Anchetatorii au identificat trei grupuri de infractori care isi disputau teritoriul sitului, localizarea obiectelor valoroase si constituirea de filiere pentru traficarea acestora pe piata neagra din Romania si in strainatate.

Reglarile de conturi dintre aceste grupuri au fost extrem de violente, soldandu-se inclusiv cu asasinarea, in 2000, a vicepresedintelui PSD Hunedoara, omul de afaceri Sorin Vasile Moldovan. Investigatiile au adus in atentia anchetatorilor numele lui Adrian Nastase, Dan Iosif, Sergiu Nicolaescu, carora Iulian Ceia, considerat liderul gruparii de traficanti de la Hunedoara, le-ar fi facut cadou bratari dacice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.