Presedintele a deschis sommet-ul de la Bucuresti intr-o franceza chinuita, dupa care i-a trecut sarcina discursului lui Tariceanu Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au deschis, ieri, la Palatul Parlamentului, lucrarile celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. "Fiti bine veniti la Bucuresti. Pentru Romania este o adevarata onoare sa fie prima tara a Europei, in afara de Franta, care a fost aleasa ca gazda a acestei prestigioase reuniuni", s-a chinuit sa spuna intr-o franceza stalcita seful statului roman.

Apoi, pe criteriu geografic, s-au mai adresat participantilor Franta - care reprezinta Francofonia europeana, Burkina Faso - stat detinator al presedintiei in exercitiu a sommet-ului, Canada - stat reprezentant al francofoniei pe continentul american, Laos - tara-gazda a Conferintei Ministeriale a Francofoniei din 2007, Seychelles - reprezentant al francofoniei in Oceanul Indian, Maroc - din partea lumii arabe francofone, Haiti - stat francofon din zona caraibiana.

Tariceanu a insistat pentru Universitatea Francofona

"Sa va spun un secret, va gasiti intr-o tara care iubeste franceza. Romania este vectorul cel mai important de promovare a limbii franceze in Europa Centrala si Rasariteana", le-a destainuit Calin Popescu Tariceanu oaspetilor francofoni. El a subliniat ca limba franceza are o traditie de peste 200 de ani in Romania, iar Franta a avut un rol decisiv in formarea statului unitar roman, atat in 1859, cat si la sfarsitul Primului Razboi Mondial.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.