Consiliul Superior al Magistraturii este de acord cu numirea in functia de procuror general a Laurei Codruta Kovesi. in varsta de 33 de ani, magistratul sibian este alegerea ministrului Monica Macovei pentru postul ramas liber in urma demisiei lui Ilie Botos. Fostul titular a demisionat din cauza fugii din Romania a lui Omar Hayssam, om de afaceri judecat pentru terorism.

Doamna Macovei a luat parte la discutiile de miercuri din CSM, prilej cu care a re-amintit motivele pentru care a propus-o pe Laura Kovesi: "Doamna Kovesi mai intai indeplineste acea conditie legala de 10 ani vechime, care se refera la vechime in activitatea de procuror. A inceput activitatea in 1995, deci are peste 10 ani".

"A fost foarte important in alegerea pe care am facut-o faptul ca vine de la parchetele de jos, asa cum le numim, si stie problemele care exista la nivelul tarii la aceste parchete. Daca le stie exista si prima premisa ca va incerca si va putea sa le rezolve", a spus Monica Macovei.

Procurorul Laura Kovesi spune ca Ministerul Public in fruntea caruia a fost propusa ar fi o institutie nefunctionala, nu foarte operativa si nici foarte credibila. Sustine, insa, ca are solutii pentru problemele depistate: "Este adevarat ca un singur om nu poate schimba un sistem, dar il poate face sa functioneze".

"Un prim pas pe care as vrea sa-l fac in cazul in care voi fi numita va fi informatizarea sistemului public, a mai spus Laura Kovesi, si aici nu ma refer doar la dotarea cu calculatoare, ma refer la schimbarea totala a modului de lucru in acest sistem. Am sesizat ca desi suntem in era informationala se lucreaza dupa metode arhaice".

Laura Kovesi, desemnata pentru functia de procuror general, i-a indemnat pe procurori sa propuna proiecte pentru a primi finantari si sa nu se mai limiteze doar la plangeri despre tot felul de lipsuri. Ea a amintit printre problemele depistate - numarul mic de procurori si numarul mare de dosare.

"Cred ca asta este principala problema a Ministerului Public: solutionarea dosarelor in mod operativ, calitativ, precum si evitarea pasivitatii", spune Laura Kovesi. "Totodata, va trebui sa eliminam si risipa de energie si sa ne concentram asupra dosarelor care vor avea finalitate."

"Nu as vrea sa se inteleaga ca nu este important sa solutionam si dosarele care se solutioneaza cu neinceperea urmaririi penale, dar cred ca energia trebuie sa fie mai mult directionata catre dosarele care vor avea finalitate".

Conditiile demisiei fostului procuror general

Postul de procuror general a ramas liber dupa ce Ilie Botos si-a dat demisia, ca urmare a disparitiei lui Omar Hayssam, cercetat pentru terorism.

De altfel, activitatea lui Ilie Botos, numit procuror general de guvernul Nastase, a fost frecvent criticata de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Intr-o analiza a activitatii parchetului, Ministerul Justitiei considera drept "ingrijoratoare" media anuala a rechizitoriilor intocmite de procurori: mai putin de doua pe an.

Ingrijoratoare era si media anuala a cauzelor rezolvate de un procuror, dar si numarul mare al achitarilor imputabile procurorilor. Cu alte cuvinte, acestia faceau multe anchete, prin care nu dovedeau nimic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.