Monica Macovei a trimis ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea pentru numirea Laurei Codruta Kövesi in functia de procuror general al Romaniei. In virsta de 33 de ani, Kövesi este prima femeie nominalizata sa ocupe aceasta importanta functie.

Ea si-a inceput activitatea la Parchetul de pe linga Judecatoria Sibiu, promovind apoi la Parchetul de pe linga Tribunalul Sibiu. Din noiembrie 2000 pina in septembrie 2004 a fost procuror-sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruta Kövesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

In caracterizarea care a insotit propunerea, ministrul Justitiei a spus ca, din functiile detinute pina acum, "Laura Codruta Kövesi a condus, coordonat si efectuat urmarirea penala in dosare complexe avind ca obiect infractiuni din sfera criminalitatii organizate". Exemplele ministrului s-au referit la anihilarea unor grupari din domeniul criminalitatii informatice, al traficului de droguri, al celui de persoane si al infractiunilor cu violenta.

Hackeri, traficanti si camatari

Mai concret, unul dintre cazurile la care a lucrat Kövesi se refera la o retea de cinci persoane care racolau fete si le duceau in Spania, cu promisiunea unor locuri de munca. Gruparea a fost anihilata in mai 2005 de catre DIICOT Sibiu.