Surpriza pentru toata lumea, dar si premiera in politica romaneasca. Basescu numeste la SRI un reprezentant al Opozitiei, senatorul PSD George Maior. Pentru sefia SIE l-a preferat pe Claudiu Saftoiu, consilier la Cotroceni

Dupa reactia de aseara a liberalilor, "la cald" - imediat dupa anuntarea celor doua propuneri - si in lipsa unor informatii, fie si neoficiale, dinspre Palatele Cotroceni si Victoria, surse din PNL sustin ca seful statului nu s-a consultat si nici macar nu l-a informat pe premierul Tariceanu in privinta celor doua nominalizari.

Strategia alarmei false

Mutarea lui Traian Basescu reprezinta o premiera absoluta in politica romaneasca post-decembrista: numirea unui reprezentant al opozitiei intr-un post-cheie al puterii asa cum este sefia principalui serviciu de informatii interne. Daca in urma cu un an Traian Basescu anunta ca a gasit un tinar ofiter pentru sefia SRI, care sa nu fi lucrat in Securitate, iar ulterior il prezenta public pe generalul Florian Coldea - pe care intre timp l-a numit ca prim-adjunct si director interimar, acum el si-a schimbat optiunea.

Mai mult, el a tot lasat sa se inteleaga faptul ca optiunea sa pentru directorul SRI ramine un om din interiorul serviciului. Indecizia, daca a fost, s-a manifestat si in privinta directoratului SIE, unde parea sa-l agreeze pe generalul Silviu Predoiu, tot ca om din interiorul sistemului de siguranta nationala. Nu este exclus insa ca seful statului sa fi aruncat pe piata aceste nume pentru a abate atentia de la adevaratele nominalizari. Ce-i drept, presedintele s-a confruntat si cu o opozitie interna, din rindul PD, care nu agrea, prin vocea unora dintre liderii pedisti, numirea unor militari la sefia SRI si la cea a SIE. Pedistii au sustinut intotdeauna ca e normal ca acele doua servicii sa fie conduse de oameni sustinuti de partide.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.