4.000 de dosare, continand fiecare aproximativ 200 de file: facturi, corespondente, contracte, note de convorbiri, reglementari fiscale, sugestii politice si strategii de piata. In dreptul semnaturilor apar nume sonore: Dan Voiculescu, fost director Crescent, Theodor Stolojan, pe vremea aceea seful Directiei Valutare din Ministerul Finantelor, englezul Barry George, devenit vedeta cu ocazia scandalului "spaga Fregatelor", Constantin Rotaru - mai putin cunoscut marelui public, fost director adjunct al Serviciului de Informatii Externe. Acestea sunt documentele consultate de Adevarul in arhiva desecretizata ICE Dunarea.

Adevarul si-a propus un pariu indraznet: sa continue investigatia inceputa in 1990 de o echipa de experti canadieni, reluata in mandatul lui Emil Constantinescu de o comisie mixta de la SIE si Parchetul General si, pana acum, blocata.

Mormanul de dosare declasificate recent nu reprezinta doar istoricul comertului exterior din timpul unei epoci "de trista amintire". Este elementul fundamental care explica aparitia unor averi spectaculoase imediat dupa Revolutie, darama legende de genul "am pornit in afaceri vanzand televizorul color", este primul indiciu asupra celui mai mare mister din ultimii 17 ani: unde s-au dus banii lui Ceausescu? Fostul sef al SIE Catalin Harnagea a fost primul care a vazut locul unde se afla arhiva ICE Dunarea. "In 1998 am desigilat camera unde se afla aceasta arhiva", spune el.

ICE Dunarea, firma sub acoperire a Securitatii

Infiintata prin Decretul C.S.382/15.10.1982, Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea a fost conceputa ca o firma a Securitatii, cu indicativul de Unitate Militara 0107, structura cuprinsa in UM 0544 - Centrul de Informatii Externe. Logica infiintarii - o structura-tampon a CIE (spionajul extern) prin care sa se deruleze si controleze comertul exterior al Romaniei, dar care sa fie si o sursa de venit pentru Securitate. Majoritatea intreprinderilor care faceau export - ICE Danubiana, ICA Auto Dacia, Metalexportimport etc - lucrau prin ICE Dunarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.