Procurorii i-au retinut miercuri seara pe generalul Ovidiu Soare, unul dintre sefii SRI, si pe colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache, fostul adjunct al sefului SRI Prahova.

Prin arestarea lui Soare, SRI primeste o lovitura mortala. Soare era seful Diviziunii A si a fost trecut in rezerva la putin timp dupa ce a fost retinut. Soare era considerat eminenta cenusie a SRI, un apropiat al lui Radu Timofte, al fostului premier Adrian Nastase, dar si al generalului Carp, iar pe vremuri a fost aghiotantul lui Nicu Ceausescu. Dumitrache este cuscrul lui Liviu Luca, seful PetromService si unul dintre actionarii importanti din media romaneasca.

"Nu comentam in niciun fel, deoarece ambii sunt in rezerva", a fost singura declaratie a lui Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI.

Procurorii au propus instantei supreme arestarea lor pentru 29 de zile. Soare este acuzat de luare de mita, fals, complicitate la delapidare si tentativa de instigare la inselaciune, iar Dumitrache - de trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2000 - 2004, general-maiorul Ovidiu Soare a pretins si primit, in mod constant, bani, bunuri si servicii in valoare de peste 700 milioane de lei, de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si promova pe plan profesional. Din dosarul de urmarire penala reiese ca Gheorghe Dumitrache si-a traficat, in perioada 1995 - 2002, functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din Prahova. In schimbul "serviciilor", Dumitrache ar fi primit bani, bunuri si servicii in valoare de peste 3 miliarde de lei. SRI a mai fost implicat intr-un scandal de coruptie, cand au fost arestati fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si adjunctul sau, Daniel Bucur.

Legaturi cu mafia petrolului din Prahova

Despre generalul Soare se spune ca ar fi fost cel care ar fi protejat mafia petrolului din Prahova. In acest dosar au mai fost arestati mai multi sefi ai SRI din Ploiesti. La aceea vreme, Dumitrache a scapat. S-a vorbit in acest sens de faptul ca este nasul lui Gheorghe Muscalu, seful Biroului Terorism din Parchetul General si un apropiat al generalului Toma Zaharia. De asemenea, avea la dispozitie mai multi procurori, unii in functii importante. Este si cuscrul lui Liviu Luca, un personaj apropiat al lui Sorin Vintu, si care conduce PetromService.

De altfel, PetromService este unul din actionarii grupului Realitatea Media. Conform informatiilor detinute de Adevarul, se stia de mai mult timp de catre procurori ca "un personaj important din SRI" ar proteja mafia petrolului din Prahova, asa cum a fost aceasta numita in urma cu cateva luni, cand a fost partial devoalata. "Un ciubucar", l-a caracterizat pe Soare un fost coleg.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.