Mai multi istorici sint teribil de gelosi pe colegii lor din Comisia Tismaneanu, care au acces prioritar la dosarele CNSAS si copiaza gratuit documente pentru viitoare carti

In breasla istoricilor se coace un mic razboi, atitat de o declaratie recenta a lui Basescu. Mai multi istorici ii acuza pe membrii Comisiei Tismaneanu de concurenta neloiala.

Seful statului a afirmat intr-o emisiune televizata, acum zece zile, ca membrii Comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului, condusa de Vladimir Tismaneanu, ar fi fotocopiat zeci de mii de documente din arhive in scop personal. Presedintele crede ca acestia vor folosi documentele nu doar pentru raportul comunismului, ci pentru a scrie alte carti. Legal, ei pot face asta, pentru ca nimic nu le-o interzice.

Mai multi istorici, care incearca de ani buni sa ajunga la anumite documente in Arhiva Nationala sau in arhiva CNSAS, sustin ca membrii Comisiei Tismaneanu se preteaza la concurenta neloiala. Acestia din urma ar avea acces nelimitat si rapid la toate documentele pe care le solicita, iar miile de fotocopii pe care le fac dupa documente sint platite din banii statului. O copie la CNSAS costa 2.000 de lei vechi, ceea ce inseamna ca un cercetator al Comisiei Tismaneanu care a avut nevoie de 10.000 de copii - caci sint cazuri - a cheltuit 20 de milioane din bani publici pentru propria sa documentare.

Privilegiatii arhivelor, spun concurentii lor, vor publica mai repede si mai multe carti interesante. In plus, istoricii care ar vrea sa le verifice concluziile ar ajunge mai greu la documentele necesare. Copiile facute de membrii Comisiei Tismaneanu ramin la ei si nu intr-o arhiva publica, unde sa poata fi consultate gratuit. Nemultumirea este cu atit mai mare cu cit membrii Comisiei Tismaneanu si specialistii din aparatul tehnic al comisiei au fost alesi pe baza de cunostinte si relatii, nu printr-un concurs. Primii lucreaza gratuit, aparatul tehnic este platit pe perioada documentarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.