Privatizarea CEC a intrat, dupa o droaie de meandre, in linie dreapta, luna viitoare urmind sa aflam cine va pune mina pe cea mai cunoscuta societate bancara din Romania. In paralel cu unele comentarii ale specialistilor, potrivit careia privatizarea respectiva este pripita, iar pretul vehiculat, mult subevaluat, o noua problema se ridica in aceste zile: cine va "mosteni" celebrul Palat CEC de pe Calea Victoriei? Pentru ca exista mai multe variante, de la Primaria lui Videanu la Ministerul Culturii, singurul lucru cert fiind acela ca viitorul patron al CEC nu va pupa legendara cladire. Vot decisiv azi, in Consiliul General Consiliul General al Capitalei va supune la vot, astazi, in cadrul unei sedinte extraordinare cu un singur punct pe ordinea de zi, o recomandare pentru un proiect de Hotarire prin care Ministerul Finantelor va livra societatii CEC SA, in contul Consiliului, suma de 17.787.000 de euro, reprezentind contravaloarea de inventar a Palatului CEC din Calea Victoriei 13.

Prin acest act, cladirea va trece din proprietatea CEC in cea a edililor bucuresteni, care intentioneaza, conform unei idei vehiculate inca de anul trecut, sa il transforme intr-un Luvru al Bucurestiului, in conditiile in care Muzeul de Arta este revendicat de fostii proprietari. Motivatia principala este ca Palatul CEC e o cladire cu valoare istorica inestimabila, care trebuie sa ramina in miinile statului roman orice s-ar intimpla. (Palatul CEC a fost construit, precizam, intre anii 1895-1900.

Arhitectul care s-a ocupat de cladire a fost Paul Gottereau, francezul care a realizat si proiectul Palatului Cotroceni. Cladirea e apreciata de specialisti ca fiind una foarte rezistenta, desi la un moment dat ea a fost scoasa din circuitul public spre a fi protejata). Ceea ce este ciudat, totusi, e faptul ca aceasta decizie se ia pe ultima suta de metri a privatizarii, desi ar fi fost timp berechet pina acum sa fie pusa in practica.

In plus, ce se va intimpla daca, azi, consilierii generali resping propunerea respectiva (si unii deja au anuntat, in clar, ca vor vota impotriva), iar cladirea ramine pe mai departe in proprietatea CEC? Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, stie cu precizie un singur lucru: "Palatul CEC nu va fi privatizat. El a fost scos din capul locului de pe lista bunurilor societatii care vor face obiectul privatizarii, iar potentialii cumparatori au stiut de la bun inceput ca nu isi pot face sperante in privinta sa. In principiu, se doreste ca el sa intre in posesia municipalitatii, care sa il faca muzeu. Daca, insa, consilierii resping propunerea, vom cauta un alt beneficiar, cum ar fi Ministerul Culturii sau asa ceva... se va gasi o solutie" ne-a declarat ieri Vladescu.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.