Cercetat de DNA pentru abuz in functie, gen. Eugen Badalan trebuie sa explice procurorilor cum a dat Armata 4.000 de masini pentru 3.300 de anvelope de la Tofan

Cit este prejudiciul din dosarul de la DNA?

Initial au zis ca e vorba despre 83 de miliarde, dar nu se stie exact.

Cum a fost provocat prejudiciul in viziunea anchetatorilor?

Nu stiu. Dar nu poti spune ca intr-un contract a carui valoare este sub 500.000 de dolari se produc pagube de citeva milioane de euro.

Auditul intern al MApN a descoperit ca 80% din masinile date lui Tofan nu erau scoase din functiune la data semnarii contractului. De ce?

Au fost camioane de tipul SR, care in Romania nu se mai produc din 1960. Erau in parcurile noastre auto, fara sa fi parcurs procedurile pentru dezmembrare. Le-am parcurs cind le-a venit rindul. Erau considerate in functiune, dar nu mai functionau.

Erau si masini de lupta, tancuri etc. Toate erau in aceeasi situatie?

A fi in functiune, in limbaj militar, inseamna ca nu au fost casate, dar nu ca si functioneaza. A fi in stare de operativitate inseamna ca functioneaza. De exemplu, acum, 40% din tehnica auto a Armatei romane nu este in stare de operativitate.

De ce ati dat tehnica de lupta lui Tofan Grup si nu altei firme?

Nu o puteam vinde ca fier vechi, pentru ca nu aveam bani pentru dezmembrare. Aveam nevoie de cauciucuri, iar Tofan era unic producator. Si am decis sa facem un schimb.

Este posibil sa fi putut vinde mai avantajos fierul, dar atunci riscam fie sa ni se ia banii la buget, fie sa cumparam mai scump anvelopele de la Tofan. In contract s-a stabilit o valoare estimata a schimbului…

De sase miliarde si jumatate de lei, dar a fost depasita, a ajuns la 18 miliarde. De ce nu apar cantitatile de fier vechi si de anvelope care se schimba?

N-am contractul in fata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.