Pericol. Autoritatile sanitar-veterinare se pregatesc pentru o noua explozie de focare de gripa aviara. Temutul virus ar putea fi adus in Romania, in octombrie, de pasarile migratoare care vor traversa iar teritoriul tarii

"Nimeni nu doreste revenirea gripei aviare, dar un nou val epizootic ar putea izbucni in octombrie. Monitorizam cu atentie estul tarii", a afirmat Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, citat de Reuters. Avram a adaugat ca autoritatile romane sunt mai bine pregatite sa faca fata situatiei decat anul trecut.

La randul sau, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Bals din Capitala, avertiza recent asupra pericolului izbucnirii unei pandemii de gripa aviara (daca virusul va suferi o mutatie si va incepe sa se transmita de la om la om), care ar putea ucide circa doua milioane de romani. Streinu Cercel a explicat ca, potrivit statisticilor, pandemiile au o rata de aparitie de 30- 40 de ani si ca au trecut 38 de ani de la izbucnirea gripei spaniole.

Specialistii mai spun ca e putin probabil ca pandemia sa se declanseze in Romania, dar ca, oriunde ar izbucni, e doar o chestiune de zile pana cand ajunge si in tara noastra.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.