Irina Paula Jianu, cel de-al patrulea personaj important cercetat in dosarul Zambaccian, s-a aflat ieri dimineata in biroul procurorilor anticoruptie, pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala

Fosta presedinta a Consiliului de Conducere din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii este cercetata pentru ca i-ar fi dat lui Adrian Nastase bunuri valorand circa 400.000 euro. Anchetele in dosarele Zambaccian si Eurografica, in care este implicat fostul premier, sunt aproape de finalizare, in cel mai scurt timp, saptamana viitoare probabil, inculpatii urmand sa fie deferiti justitiei.

Fost inspector general de stat, Irina Paula Jianu este acuzata ca i-ar fi dat lui Adrian Nastase o serie de bunuri pentru a o numi si a o mentine apoi in functia de sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.
Este vorba despre termopane, parchet, mobilier, un tavan fals de otel si alte accesorii, in valoare totala de aproximativ 400.000 euro.

O parte dintre aceste bunuri enumerate in dosarul Zambaccian au fost oferite prin intermediul firmei Vertcon Bacau, ai carei asociati au fost Jianu si Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei, pe vremea cand ministru era Miron Mitrea.

In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca, in perioada 2001-2004, "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la Irina Paula Jianu".

"Din actele premergatoare efectuate pana la aceasta data, rezulta ca invinuitul Adrian Nastase ar fi primit peste 100.000 de dolari (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 de lei (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)", sustin procurorii anticoruptie.

Totodata, anchetatorii arata ca "in schimbul foloaselor mentionate, invinuitul Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)".

Alaturi de fostul premier, in acest dosar mai este acuzata si sotia acestuia, Dana, precum si alte persoane, printre care beneficiari ai apartamentelor din blocul de pe strada Zambaccian, fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, a carui firma a construit imobilul, proprietarul initial al terenului, Gabriel Bivolaru, fostul consul general al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, precum si Irina Paula Jianu.

DNA nu infirma, dar nici nu confirma

Pana in prezent, in acest dosar i s-a prezentat deja materialul probator si lui Ioan Paun. Acesta este invinuit in legatura cu accesoriile de la imobilele din strada Zambaccian si strada Christian Tel, din Bucuresti, si comuna Cornu, judetul Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate.

Daca agenda procurorilor anticoruptie va fi respectata, cel mai mediatizat caz de coruptie ar putea sa plece in instanta saptamana viitoare.

Anchetele in dosarele Zambaccian si Eurografica sunt aproape de finalizare, procurorii anticoruptie urmand sa prezinte inculpatilor, printre care si fostul premier Adrian Nastase, materialele de urmarire penala. Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, nici n-a infirmat, dar nici n-a confirmat acest lucru, la inceputul acestei saptamani.

"Tot ce va pot spune este ca ieri ( n.r.: 11 septembrie a.c.) nu s-a prezentat nici un material de urmarire penala. Nu pot spune daca acest lucru se va intampla in zilele urmatoare", ne-a spus Livia Saplacan.

Cu toate acestea, mai multe agentii de stiri dadeau ca sigura stirea ca anchetele au fost finalizate, urmand ca, dupa ce vor lua cunostinta despre probele cuprinse in dosar si intocmirea rechizitoriului, inculpatii din dosarele Zambaccian si Eurografica sa fie deferiti justitiei. Principalul acuzat in dosarul Zambaccian este Adrian Nastase, pus sub urmarire penala in 7 februarie a.c. pentru luare de mita, precum si pentru obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca a facut uz de autoritatea sau de influenta sa ca presedinte de partid.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.