Problema "Omar Hayssam" a interesat chiar si comunitatea de informatii a Statelor Unite ale Americii, inca dinainte de teribilul gest al celui judecat pentru terorism. Cheia controlului strans facut asupra lui Hayssam este telefonul sau prin satelit

Orice terorist trebuie ghidonat de sefii sai. Ba mai mult, cand esti si spion, legatura cu "Centrala" este vitala. Asa au stat lucrurile si pentru Omar Hayssam, om de baza al Siriei, dupa cum pana si Mordechi Tzibin, avocatul israelian al partenerului de rapire, Mohammad Munaf, a declarat zilele trecute presei israeliene.

Ce-ar fi putut Omar Hayssam sa spioneze in Romania? Pai, in primul rand ar fi fost interesat sa faca niste bani, apoi sa "cumpere" politicieni, politisti, oameni din serviciile secrete, si aceasta pentru a putea sa se miste liber in schimburile atat de interesante pentru Siria si aliatii sai: materialele strategice. Ilie Botos, procurorul general al Romaniei de pana mai ieri, a declarat parlamentarilor ca, pe langa dosarul pentru rapire, Omar Hayssam mai are un dosar "strict secret". Jurnalul National v-a dezvaluit ca principalul aspect vizat era traficul de armament, in care ar fi implicate si inalte personalitati.

ARMELE

Despre apucaturile in zona traficului de arme ale lui Omar, anchetatorii care investigau rapirea jurnalistilor au avut inca o confirmare. Astfel, Munaf Mohammad, coautorul actului de terorism, a afirmat ca exista o puternica legatura intre Omar Hayssam si Mohammad Kubeisi, intrucat cei doi au incheiat si desfasurat mai multe tranzactii cu armament in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu. Puternicul trib "Kubeisi" era, in planurile lui Hayssam, vizat pentru infaptuirea rapirii, aceasta daca ai sai colaboratori nu gaseau "teroristi". Avocatul Mordechi Tzibin mai spunea zilele trecute ca Hayssam "a taiat chitantele" in afacerea cu armament incheiata in urma cu doi ani intre Rusia si Siria.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.