Un alt ambasador-securist este Marin Buhoara, in prezent in Vietnam

Generalul Ion Mihai Pacepa a dezvaluit, ieri, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, o lista cu ofiterii acoperiti ai Securitatii din MAE care au fost pastrati in functie si dupa 1990. Dintre acestia, Adevarul l-a identificat pe actualul ambasador al Romaniei la Moscova, Ioan Donca. Un alt ambasador-ofiter acoperit este Gheorghe Savuica, retras din functia de ambasador in Indonezia in 3 august. in exclusivitate pentru Adevarul, Pacepa face noi dezvaluiri. Dintre ofiterii acoperiti demascati pana acum de Mircea Raceanu, pe Ion Pascu il regasim astazi seful protocolului de la Presedintie.

In varsta de 66 de ani, Ioan Donca este unul dintre dinozaurii diplomatiei romanesti. in 2005, presedintele Traian Basescu la propunerea ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, l-a numit ambasador in Rusia. Donca a fost sustinut de fostul ministru de externe, Teodor Melescanu. Numirea la Moscova a lui Donca a fost controversata si pentru faptul ca acesta nu vorbea limba rusa. Donca a fost implicat in scandalul renovarii Ambasadei Romaniei la Budapesta de unde a reiesit o paguba de aproape 200.000 USD, dar si in afacerea Zambaccian cercetata in prezent de DNA, in care protagonist este fostul premier Adrian Nastase.

Acoperiti si la Cotroceni

Un posibil ofiter acoperit al Securitatii, Ioan Pascu, demascat de Mircea Raceanu in volumul sau "Infern 89", ar fi actualul sef al protocolului de la Administratia Prezidentiala, Ion Pascu. in 1974, ajunge referent relatii la Ministerul Afacerilor Externe. Din 1977, detine diferite functii in MAE, printre care in Yemen. Dupa 1990, lucreaza la ambasadele de la Atena, Stockholm, iar in 1993 este numit director la Protocolul MAE. in 2004 este numit secretar general al MAE, iar in 2005 este adus de Traian Basescu la Cotroceni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.