Dupa disparitia lui Omar Hayssam, ministrul Justitiei s-a gandit sa ia masuri legislative de… prevenire. Vrea sa dea exclusiv pe mana procurorilor "monitorizarea" audio si video a persoanelor suspectate de planificarea unor infractiuni. Si nu o zi, doua, ci maximum 360 de zile. "Bratara" electronica de supraveghere nu lipseste nici ea din cadru.

Noul Cod de Procedura Penala, schimbat sub regimul ministrului Justitiei, Monica Macovei, intra de astazi in vigoare. Dar nici nu s-a uscat bine tiparitura noii legi, ca ministrul a pregatit deja modificarea… modificarii. Dupa ce in aceasta vara am ratat la mustata "recordul" de a avea in vigoare doua Coduri deodata, acum suntem in postura de a "repara" Codul de Procedura Penala, printr-o ordonanta de Guvern. Si asta la numai o luna de la adoptarea si publicarea lui. Proiectul contine multe masuri bune, desi aproape inaplicabile in sistemul romanesc, dar si unele prevederi discutabile ce ar putea da nastere unor abuzuri din partea autoritatilor judiciare.

CU CAMERA ASCUNSA!

Doar in baza unor "indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni", suspectii vor putea fi inregistrati audio si video in spatiile publice chiar si 360 de zile. Si asta numai cu o simpla autorizatie emisa de un procuror. Astfel, actualul ministru al Justitiei revine asupra unei modificari dispuse in urma cu trei ani, tocmai ca urmare a hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Atunci s-a negat statutul de magistrat independent al procurorului si s-a hotarat ca judecatorul sa fie cel care autorizeaza masuri de acest gen. Filmarile si "ascultarile" pot fi facute si in spatiul privat, cu acordul persoanei care il detine sau care doar il foloseste. Adica, daca mergi in vizita la un "prieten" care si-a pus casa la dispozitie pentru monitorizare, poti sa te trezesti protagonistul unui film plin de scene din viata ta privata. Tot de la procuror putere si tot pentru aproape un an, daca devii suspect, poti fi filmat si inregistrat chiar de omul de langa tine, dupa ce acesta si-a dat acordul sa fie "captusit" cu camere ascunse si alte echipamente performante.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.