Carturarul Sorin Antohi a incredintat ziarului „Cotidianul” un document cutremurator: o scrisoare prin care recunoaste ca a colaborat cu Securitatea

Scrisoarea lui Sorin Antohi ne-a parvenit aseara, cu putin timp inainte de inchiderea editiei. Va prezentam preambulul acesteia, intitulat de autor "Esenta". Adica grila prin care cititorul este invitat sa citeasca aceasta confesiune, urmind ca in editiile urmatoare sa revenim cu amanunte privind recrutarea, modul de lucru al Securitatii si relatiile acesteia cu Sorin Antohi, numit "Valentin" ca informator si "Nicodim" ca urmarit.

"Esenta

Am semnat un angajament de colaborare cu Securitatea pe 29 martie 1976, pe cind eram elev in ultima clasa de liceu (m-am nascut pe 20 august 1957), la capatul a vreo trei saptamini de presiuni. Aproximativ intre 1976 si 1982, cu intermitente neregulate, printre care una de peste un an si jumatate, am furnizat Securitatii note informative, sub numele conspirativ 'Valentin>>. Am informat in scris Securitatea despre unii dintre prieteni si pe unele dintre cunostinte, fara sa-i previn, fara sa le-o marturisesc post festum pina la scrierea acestui text, fara sa-mi cer iertare, fara sa-mi asum public acest trecut nedemn si dureros.

I-am turnat uneori, cu moartea in suflet, dar nu i-am tradat niciodata: nu am fost agent provocator; nu am primit misiuni de vreun fel; nu mi s-au promis si nu mi s-au creat avantaje; nici una dintre notele mele informative nu a trecut de generalitati si de informatiile pe care le consideram deja cunoscute; in toata perioada am ramas ostil Securitatii si partidului-stat; mi s-a platit cu aceeasi moneda.

Intre 1974 si 1989, Securitatea a primit informatii despre mine de la alti informatori, iar in anumite etape mi-a deschis 'dosare de urmarire informativa>> (D.U.I.).

Astfel, timp de cincisprezece ani, am trecut prin prima si ultima dintre cele trei situatii in care se putea gasi un cetatean al R.S.R. din punctul de vedere al Securitatii (daca individul nu lucra direct in aparatul acesteia): (1) turnat, (2) turnator, (3) turnator turnat - aceasta tipologie sumara a turnatorului se va detalia pe parcurs.

In paginile de fata, imi voi spune pe scurt povestea si voi reconstitui schematic mai multe episoade relevante, pe baza memoriei, a unor insemnari personale din epoca si a unor documente de arhiva pastrate la CNSAS si solicitate de mine in august 2002. Pina in momentul vorbirii, dupa primirea mai recenta de catre CNSAS a unei enorme cantitati de dosare, sint singurele documente disponibile care ma privesc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.