O intilnire de taina dintre presedintele Basescu si Patriarhul Teoctist scoate la iveala detalii din dosariada preotilor

Cronologia ultimelor zile referitoare la dosarele preotilor scoate la iveala legaturi interesante intre presedintele Basescu, patriarhul Teoctist, preoti si membri ai CNSAS.

Totul a inceput pe 22 august, cind preotul Iustin Marchis, parohul Bisericii Stavropoleos, a fost intr-o vizita aparent fara importanta la sediul CNSAS. Dupa trei ore, preotul Marchis a iesit si a declarat presei ca a venit in vizita la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu "cu gindul personal sa-i spun ca pe mine Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rind despre cineva la Securitate".

A doua zi, pe 23 august, apare in "EVZ" un editorial al lui Christian Mititelu despre "Un alt CNSAS". Paradoxal, desi in editorial nu se spune absolut nimic despre deconspirarea preotilor sau despre dosarul de la Securitate al preotului Marchis, un cititor, Mihai, posteaza la sfirsitul editorialului urmatoarea opinie: "Pe mine acum ma tulbura din toata fiinta 'spovedania>> parintelui Marchis la CNSAS. Daca a colaborat in cea mai mica masura cu Secu, daca are asa ceva pe constiinta, de ce nu a facut o declaratie publica de presa, care sa stea model pentru clerul din Romania?".

Reactivarea prietenilor

Conform surselor noastre, preotul Marchis a fost de fapt pe 22 august la CNSAS ca sa-si vada propriul dosar. Speriat de ce a vazut, Marchis ar fi tinut neaparat sa se intilneasca, in aceeasi zi, si cu seful CNSAS, Claudiu Secasiu. In aceeasi zi, Ticu Dumitrescu a declarat ca nu el l-a chemat pe Marchis la CNSAS, ci ierarhul a venit din proprie initiativa. In momentul in care colaborarea cu Securitatea a preotului Marchis devenise iminenta, vine cu o declaratie oarecum intempestiva un bun prieten de-al sau: ministrul Culturii. Vineri, 25 august, Adrian Iorgulescu, care a recunoscut ca il cunoaste pe Marchis de vreo 30 de ani si ca il pretuieste foarte mult, a declarat la Mamaia ca "unii dintre capii cultelor si multi preoti de rind au scris note informative la Securitate". Asa a inceput oficial "dosariada preotilor".

Surse concordante de la Cotroceni si Patriarhie sustin ca simbata, 26 august, presedintele Basescu a avut o intrevedere cu Preafericitul Teoctist, in cadrul careia patriarhul i-ar fi cerut presedintelui Basescu sa incerce cumva sa tempereze campania de desecretizare a dosarelor inaltilor prelati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.