Undeva, in Romania, zilnic oameni nevinovati isi pierd viata in accidente de masina. Fie ca se intampla intr-o localitate la granita cu Bulgaria, fie ca se intampla in Capitala, numitorul comun este moartea. Greseala noastra: trebuie sa i se intample unei personalitati sau unui om de seama ca sa luam masuri, altfel uitam.

Saptamana trecuta, reporterii Jurnalului National mediatizau cazul unui tanar de 29 de ani, din Corabia, care fusese omorat de un politist din zona intr-un accident de masina. Nimeni altcineva nu a mai scris despre asta. Nimeni nu s-a scandalizat. Nici o televiziune nu a fost interesata de aceasta drama. Murise un om. Soferul beat fugise de la locul accidentului. Scandalos! A crezut ca a trecut peste un caine. Presa locala a scris ca acest caz a fost ascuns de politie. Jurnalul National a revenit a doua zi cu mentiunea ca, dupa ce a aparut articolul, cineva a cumparat toate ziarele din Corabia. Nimeni nu a reactionat. Politistul vinovat este anchetat in stare de libertate.

La numai o saptamana s-a produs accidentul din Bucuresti. In masina contorsionata se aflau trei oameni, un taximetrist, un tanar regizor si un inginer de sunet. Nimeni nu a fugit de la locul accidentului. Drama. Nimic de zis. Taximetristul urma sa se casatoreasca peste doua saptamani si era tatic, tanarul regizor era in culmea carierei sale, inginerul de sunet era si el foarte tanar. Soferul a fost arestat preventiv. Politia a declansat o campanie pentru depistarea soferilor grabiti care trec pe culoarea rosie a semaforului, iar apropiatii victimelor au initiat campania "Cartonasul rosu la volan, lupta impotriva mitocaniei si a vandalismului pe sosea". Toti taximetristii din Galati, orasul de bastina al taximetristului si locul unde a fost condus pe ultimul drum, si-au lipit pe geamuri poza colegului lor, pe care scria "Nu te vom uita". Reactie indiscutabil extraordinara.