Presedintele Basescu a cerut ieri desecretizarea dosarelor de Securitate ale capilor bisericilor si cultelor, care pina acum au stat ascunse pe motiv de siguranta nationala

Traian Basescu sustine ca majoritatea dosarelor inaltilor prelati sint de urmarire, nu de colaborare cu Securitatea. Seful statului si-a exprimat speranta ca CNSAS, atunci cind va analiza dosarele preotilor, va tine cont de faptul ca in comunism "biserica si toate celelalte culte au trebuit sa supravietuiasca". "Nu dau instructiuni public catre CNSAS, insa toti trebuie sa avem in vedere ca in perioada comunista, o perioada de ateism introdusa in toate institutiile statului roman, bisericile, fie ca e vorba de cea ortodoxa, de cea greco-catolica, toate celelalte, au trebuit sa supravietuiasca", a declarat ieri Traian Basescu. "Insa decizia de a se respecta Legea nr. 187 este corecta si nu face decit sa ne puna in situatia de a duce procesul de deconspirare pina la capat", a precizat presedintele.

Unele dosare de la Securitate ale inaltilor ierarhi si ale sefilor de culte au fost clasificate, pe motive de siguranta nationala, de catre comisiile mixte CNSAS-SRI. Dar ce putea contine un dosar al unui preot astfel incit sa fie clasificat la siguranta nationala? - l-am intrebat pe Constantin Buchet, secretarul CNSAS si membru si in vechiul Colegiu CNSAS. Buchet este cel care a participat cel mai des, alaturi de fostul presedinte Gheorghe Onisoru, la comisiile mixte. "In general, dosarele clasificate pe motiv de siguranta nationala contineau lucruri legate de spionaj, contrainformatii, sabotaj, secesionism, iredentism sau terorism. De cind sint la CNSAS, nu am vazut nici un dosar al vreunui preot care sa fi fost clasificat din motive de siguranta nationala", ne-a declarat Constantin Buchet.

IPS Ioan Roibu: "Nu am nimic impotriva"

Inalt Prea Sfintitul Ioan Roibu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, nu are nimic impotriva deconspirarii dosarelor de la Securitate ale inaltilor prelati. "Daca asa s-a hotarit, atunci sa se faca deconspirarea dosarelor preotilor. Eu nu am nimic impotriva acestui lucru, deoarece ma bazez pe intelepciunea poporului", a declarat, pentru "Cotidianul", IPS Ioan Roibu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.