Autoritatile de la Bucuresti se poarta cu manusi atunci cand vine vorba de incidentul de pe platforma de foraj marin Orizont

Dupa ce miercuri Traian Basescu a convenit cu omologul sau iranian, Ahmadinejad Mahmoud, ca sechestrarea echipajului romanesc a fost "un eveniment de natura comerciala", Mihai-Razvan Ungureanu a continuat in acelasi ton. Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul roman al Afacerilor Externe a avut joi o convorbire telefonica cu omologul sau iranian, Manoucher Mottaki. "Adresand multumiri pentru masurile deja adoptate de autoritatile iraniene, ministrul de Externe roman a solicitat omologului iranian ca acestea sa fie continuate, astfel incat sa fie asigurata protectia si siguranta deplina a cetatenilor romani de pe platforma Orizont", informeaza MAE.

Cei doi ministri de Externe au reconfirmat faptul ca, pe fond, disputa legata de platforma de foraj marin Orizont are o natura pur comerciala, intre operatori economici privati din cele doua tari, iar litigiul poate fi rezolvat numai pe cale juridica. Prin urmare, cele doua parti au convenit demararea, cat mai curand posibil, de consultari la nivel de experti pentru negocierea si semnarea unei conventii de asistenta juridica in materie civila, familiala si penala intre Romania si Iran.

In context, ministrul de Externe iranian a asigurat partea romana ca personalul de pe platforma Orizont se afla in siguranta si ca vor fi adoptate, in continuare, toate masurile necesare pentru asigurarea protectiei acestora. In acest sens, potrivit MAE, demnitarul iranian a subliniat ca Ministerul de Externe iranian este in contact permanent cu celelalte institutii iraniene competente.

Potential deosebit in dezvoltarea relatiilor economice

In cursul convorbirii, cei doi ministri de Externe au discutat si despre relatiile bilaterale dintre cele doua tari, convenind ca exista un potential deosebit, insuficient exploatat, pentru dezvoltarea acestora, in special in domeniul economic. Din aceasta perspectiva s-a hotarat intensificarea cooperarii economice bilaterale, sens in care institutiile de profil din cele doua tari urmeaza sa identifice proiecte majore de cooperare, precizeaza MAE.

Ministrul de Externe roman a abordat aceleasi teme ca si seful statului. Singura exceptie a fost problema sensibila a programului nuclear, tema pe care, potrivit MAE, Ungureanu nu a discutat-o cu omologul sau iranian. Comunicatul presedintiei informa zilele trecute ca, in discutia cu presedintele Ahmadinejad Mahmoud, Traian Basescu "a apreciat disponibilitatea partii iraniene de a negocia cu Grupul 5+1 privind programul nuclear al Iranului".

Firul evenimentelor

Marti dimineata, platforma de foraj Orizont, sub pavilion romanesc, a fost atacata de o nava militara iraniana si apoi sechestrata in apele Golfului Persic. De pe nava iraniana s-au tras focuri de arma asupra instalatiei petroliere romanesti. Echipajul a fost eliberat dupa cateva ore, insa au stat sub supravegherea unor politisti iranieni inarmati.

Marti dupa-amiaza, ambasadorul iranian la Bucuresti a fost convocat pentru a da explicatii, iar o echipa a ambasadei Romaniei la Teheran a fost trimisa in zona Golfului Persic, pentru a acorda asistenta necesara cetatenilor romani.

Miercuri, de la Teheran s-a spus ca "nu este vorba de o sechestrare nemotivata, ci de impiedicarea unor actiuni ilegale". Cele doua state au convenit ca problemele si divergentele dintre cele doua companii implicate in incident sa fie rezolvate prin mijloace judiciare.

Joi, ambasada Iranului la Bucuresti a dat un comunicat in care subliniaza ca "nu a existat o interventie armata in acest litigiu comercial si politia judiciara a fost obligata sa apeleze la Garda de Coasta pentru a se putea deplasa pe apa pana la platforma petroliera cu scopul de a inmana hotararea judecatoreasca".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.