Jumatate de milion de romani ar fi turnat la Securitate, potrivit unui document emis de SRI. Estimarea a fost facuta pe baza cartotecilor

Daca Dan Voiculescu a acuzat ca toti romanii care au lucrat la stat, adica opt milioane, au colaborat cu Securitatea, un document oficial al SRI arata ca cifra e de jumatate de milion. Cifra a fost data publicitatii de Corneliu Turianu, membru al Colegiului CNSAS, acesta precizind ca este vorba despre o cifra estimativa, pe care i-a furnizat-o Directia de Investigatii a institutiei. "Le-am cerut aceasta informatie si mi-au dat sub semnatura", spune Corneliu Turianu. Sefa Directiei de Investigatii a CNSAS, Germina Nagit, confirma aceasta cifra, specificind ca informatia se gaseste intr-un document emis de SRI in 1993. "Estimarea este facuta pe baza fiselor de cartoteca", spune aceasta.

Au disparut 400.000 de dosare

Documentul, de referinta mai ales pentru datele statistice pe care le cuprinde privind dosarele fostei Securitati, a fost emis de SRI in 1993, la cererea lui Ticu Dumitrescu, pe atunci seful Comisiei de Abuzuri din Senat, in exemplar unic, strict secret. Intitulat "Organizarea si exploatarea arhivei SRI", documentul contine o statistica amanuntita a arhivei SRI preluate de la fosta Securitate, inclusiv cu numere de dosare repartizate pe diferite fonduri (informativ, documentar, penal etc.), rezultata in urma unei inventarieri facute chiar de SRI, dupa cum sustine Ticu Dumitrescu.

Potrivit acestei statistici, SRI ar fi mostenit 1,9 milioane de dosare, insa la CNSAS pina acum au fost predate doar 1,3 milioane in depozitul de la Popesti-Leordeni. Excluzind si cele 200.000 de dosare declarate anul trecut de siguranta nationala, 400.000 nu ies la socoteala. Statistica din 1993 nu cuprinde, din pacate, si numarul ofiterilor Securitatii, care a fost estimat insa de istoricul Marius Oprea la 15.000.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.