Firmele care au facut ilegal dezinfectia automobilelor la punctele de frontiera de la granita cu Ungaria, din judetul Arad, vor fi obligate sa restituie toti banii incasati de la cei care au intrat in tara in perioada 4 noiembrie 2005-19 august 2006. Este vorba despre sute de mii de persoane de la care firmele in cauza au incasat zeci de miliarde de lei. Ramane de vazut cum se va putea face, practic, restituirea banilor.

Reporterii Jurnalului National au aprofundat investigatiile in cazul afacerii "Sprit de vama" si au descoperit ca, incepand din 4 noiembrie 2005, pana la 19 august 2006 (data la care operatiunea a fost oprita, la dispozitia autoritatilor, ca urmare a articolelor aparute in Jurnalul National - n.r.), dezinfectia automobilelor in Vama Nadlac si in celelalte doua puncte de trecere a frontierei la granita de vest a Romaniei - Varsand si Turnu - s-a facut incalcand Decizia nr. 16/03.11.2005, a Comandamentului Antiepizootic Central, condus de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Decizia stabilea, negru pe alb, ca, "incepand cu data de 04.11.2005, se suspenda dezinfectarea mijloacelor de transport care intra pe teritoriul Romaniei prin punctele de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria". Mai mult, la data de 9 noiembrie 2005, Comandamentul Antiepizootic Central revine cu o alta decizie, cu nr. 20, care o completeaza pe prima, stabilind ca "la granita cu Ungaria se suspenda acele dezinfectii impuse in contextul epidemiologic al gripei aviare".

Cu alte cuvinte, in toate vamile aradene trebuia sa se revina la situatia de dinaintea izbucnirii gripei aviare, adica sa se dezinfecteze numai camioanele si tirurile incarcate cu animale vii sau cu carne, nu si automobilele care transportau persoane sau diverse marfuri. Asadar, firmele care au facut dezinfectia tuturor automobilelor, inclusiv a celor care transportau persoane, sunt obligate sa restituie celor pagubiti banii incasati in perioada amintita. Ramane de vazut ce solutie vor gasi autoritatile pentru a restitui, practic, banii tuturor celor pagubiti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.