Declaratie socanta facuta ieri de fostul presedinte Emil Constantinescu pentru ziarul nostru. Acesta a recunoscut ca a stiut de colaborarea cu Securitatea a celui pe care chiar el l-a numit prim-ministru, taranistul Radu Vasile. Declaratia lui Emil Constantinescu vine in urma unei dezvaluiri a fostului sef SRI, Costin Georgescu, care a anuntat ca fostul premier taranist, Radu Vasile, a avut un angajament cu Securitatea.

Contactat telefonic, Constantinescu ne-a descris continutul dosarului de securitate al lui Radu Vasile, asa cum l-a primit de la serviciile secrete conduse la acea vreme de Costin Georgescu (SRI) si Catalin Harnagea (SIE). "In dosar, asa cum l-am primit eu, nu erau note informative, dar continea la partea de informari un angajament semnat de Radu Vasile. In rest, erau doar informari asupra studentilor straini de la Facultatea de Stiinte Economice, unde era lector", a recunoscut Constantinescu.

Dar, dupa ce s-a sfatuit cu liderul PNTCD, Ion Diaconescu, care era presedintele Camerei Deputatilor la acea vreme, dar si mentorul sau, Emil Constantinescu ne-a marturisit ca nu a putut sa-l acuze pe Radu Vasile de politie politica, in conditiile in care "legea Ticu" era inca in dezbatere la parlament si nu fusese adoptata. Asa ca a tacut.

Fostul director al SRI, Costin Georgescu, a scos din maneca o informatie tocmai potrivita in contextul actual, cand politicienii sunt cautati la dosare - fostul premier, Radu Vasile, a avut angajament cu Securitatea. Fostul presedinte, Emil Constantinescu, stia si el, dar a preferat sa taca malc, de dragul stabilitatii din Romania. "Atunci cand PNTCD l-a nominalizat pentru premier, iar eu am acceptat, nu stiam. Ulterior, avand in vedere ca exista in parlament o coalitie puternica impotriva legii Ticu - in special in Comisia juridica condusa de Mircea Ionescu Quintus -, iar guvernul nu dadea nicio ordonanta de urgenta in acest sens, am propus sa fie verificati cel putin membrii CSAT", a explicat Constantinescu, pentru ziarul nostru, contextul de atunci. Atunci, serviciile secrete au descoperit ca primul-ministru Radu Vasile colaborase cu Securitatea, dar nu se stia exact sub ce forma.

Rezultatul cercetarilor "a fost periat"

"Aici, domnul presedinte Constantinescu a gresit ca timp, ca pozitionare in timp" pentru ca nu a cerut verificarea premierului taranist inainte de a-l numi in functie, a apreciat Georgescu, invitat la o emisiune televizata.

Potrivit fostului sef al SRI, concluzia verificarilor a fost facuta publica la vremea aceea, dar rezultatul cercetarilor a fost "periat", astfel ca toti membrii CSAT au primit certificate de buna purtare. Valabil si in cazul lui Radu Vasile, despre care nu se putea spune daca a facut politie politica. Si incredintarile de nevinovatie privind colaborarea cu Securitatea s-au extins si asupra membrilor Cabinetului Isarescu (Mugur Isarescu, inlocuitorul lui Radu Vasile in functia de premier, n.r.) si asupra staffului de consilieri de la Palatul Cotroceni. Oricum, asigurarile au fost demontate dupa ce ministrul sanatatii din guvernul Vasile, Francisc Barany, din partea UDMR, a fost gasit vinovat de colaborare cu Securitatea si demis dupa prima verificare a proaspatului infiintat CNSAS.

Fostul sef de stat se apara

"Radu Vasile nu se incadra la politie politica si nici nu am avut cum sa-l acuz ca a prejudiciat siguranta nationala. Dar, din acel moment, colaborarea mea cu Radu Vasile s-a oprit", ne-a declarat Constantinescu. El si-a motivat tacerea si a tinut sa descrie contextul in care a descoperit dovezi despre trecutul de colaborator al premierului taranist. "Erau mineriade, era razboi in Kosovo, eram amenintati de FMI, erau amenintari cu greva in parlament, din partea PSD, era greva sindicala, era greva din mediul de afaceri condus de Voiculescu (Dan Voiculescu, acum lider PC, n.r.)", a enumerat Constantinescu motivele care l-au determinat sa taca.

Fostul consilier personal al presedintelui taranist, Mugur Ciuvica, a apreciat si el ca schimbarea din functie a lui Vasile ar fi fost cauzata de rezultatul cercetarilor asupra membrilor CSAT. "Problema s-a pus spre sfarsitul anului 1999, iar in decembrie, Radu Vasile a fost schimbat din functia de prim-ministru. Constantinescu chiar a fortat nota pentru schimbarea lui Radu Vasile si nu este exclus ca schimbarea sa fi avut ca motiv rezultatul acestor verificari", ne-a declarat Ciuvica.

In plus, fostul consilier prezidential si-a amintit ca, pe cand se discuta legea Ticu, s-a pus problema verificarii celor 10 membri ai CSAT. Iar dupa cercetari a reiesit ca Radu Vasile a avut dosar la Securitate, ne-a marturisit Ciuvica.

Fostul premier s-a dat la fund

Radu Vasile nu a putut fi contactat si nici nu a reactionat, deocamdata, la dezvaluirea facuta de Costin Georgescu. Oricum, fostul prim-ministru a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, inca dinainte de a fi numit in functie, dar nu a confirmat pana acum acest lucru. In plus, imediat dupa inlocuirea sa in functia de premier, la sfarsitul anului 1999, Radu Vasile a plecat dintre taranisti, formandu-si propriul partid.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.