"Nu ne tineti in continuare la poarta". E mesajul, destul de timid inca, al autoritatilor romane catre statele Uniunii Europene, odata ce Bucurestiul se vede confruntat cu posibilitatea ca muncitorii romani sa nu poata lucra oriunde doresc in Uniune dupa data aderarii.

Presedintele PD, Emil Boc, a calificat drept "discriminatorie" pozitia autoritatilor britanice, care iau in calcul adoptarea unor restrictii la adresa muncitorilor romani si bulgari. "Autoritatile statului de la ministerul de externe si de la celelalte structuri abilitate vor intreprinde masuri pentru a convinge autoritatile britanice ca o asemenea masura nu se justifica", a spus Emil Boc.

"Eu stiu ca exista in atentia autoritatilor abilitate rezolvarea acestui aspect. Din punctul meu de vedere nu trebuie sa renuntam la un asemenea demers pentru ca pe de o parte este discriminatoriu, iar pe de alta parte nu il meritam din perspectiva performantei politice pe care Romania o are." "Daca vrem sa fi tratati ca atare, ca parteneri egali in Uniunea Europeana, nu putem fi tratati cu jumatati de masura in unele dintre tarile Uniunii Europene", a adaugat domnul Boc.

Ministrul britanic al industriilor si comertului, Alistair Darling, a declarat la BBC ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana nu e o garantie ca Regatul Unit va accepta un nou aflux de forta de munca din strainatate, dupa cel provocat de largirea din 2004 a Uniunii.

Potrivit domnului Darling, sistemul de acceptare a imigrantilor va fi supus unor "controale adecvate". "Va trebui sa stabilim, impreuna cu alte state si cu alte institutii din Regatul Unit, care sunt nevoile noastre. Acordarea dreptului de munca cere o dezbatere rezonabila si echilibrata", a spus ministrul britanic.

Intre timp un purtator de cuvant al premierului britanic Tony Blair a declarat ca guvernul de la Londra inca nu a hotarat daca va impune sau nu restrictii pentru munctorii din Romania si Bulgaria care ar putea veni in Marea Britanie dupa integrarea celor doua tari in Uniunea Europeana.

Anuntul pare sa contrazica comentariile facute de ministrul Alastair Darling care a sugerat ca deja s-a decis impunerea restrictiilor. Reprezentantul premierului Blair a declarat ca ministrul a vorbit in termeni generali si ca de fapt decizia se va lua spre finele acestui an.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.