Presa europeana comenteaza pe larg politica autoritatilor britanice referitoare la accesul imigrantilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii, Londra dorind sa impuna restrictii de teama unui aflux masiv de persoane odata cu aderarea celor doua state la Uniunea Europeana. Restrictionarea dreptului cetatenilor romani si bulgari de a lucra in Marea Britanie dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana risca sa afecteze demersurile premierului Tony Blair de a plasa Londra la conducerea unei noi axe a statelor UE in scopul contracararii influentei Frantei si Germaniei, relateaza "The Times". Un sondaj realizat de ziarul "Sunday Times" releva ca 77% din populatia britanica ar dori ca guvernul sa limiteze numarul imigrantilor carora li se permite sa intre anual in Marea Britanie.

Pe de alta parte, "Financial Times" descrie semnele de intrebare ridicate de politisti. Ei se tem ca traficantii de droguri sarbi si albanezi si-ar putea croi drum spre tarile vecine - Bulgaria si Romania - si apoi spre Uniunea Europeana, odata cu integrarea celor doua tari in UE.

De altfel, "FT" scrie ca romanii si bulgarii se vor confrunta cu restrictii privind munca in Marea Britanie anul viitor, cand tarile lor vor adera la Uniunea Europeana. Cotidianul citeaza in acest sens declaratiile facute duminica de ministrul britanic pentru comert si industrie, Alistair Darling.

Intrebat daca va exista o abordare de tipul "portilor deschise" pentru lucratorii romani si bulgari, oficialul britanic a declarat: "Nu. Toti cei care se ocupa de problema imigratiei sunt constienti de faptul ca trebuie sa avem un sistem care sa fie gestionat si controlat in mod corespunzator".

Interventia lui Alistair Darling, in contextul recentelor declaratii ale ministrului britanic de interne, John Reid, arata ca guvernul britanic va impune restrictii lucratorilor imigranti din Romania si Bulgaria atunci cand tarile lor vor adera la UE, asa cum s-a prevazut, la 1 ianuarie 2007, scrie sursa citata. La randul sau, Damian Green, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator pe problema imigratiei, a declarat ca guvernul va trebui sa ia decizia de a restrictiona drepturile lucratorilor imigranti cat mai curand posibil pentru a elimina toate incertitudinile.

"Controland numarul imigrantilor vom putea face viata mai buna pentru toti cei implicati. Nu numai ca vom putea asigura ca serviciul public si infrastructura de locuinte sa coopereze, dar vom evita ca oamenii care vin aici sa aiba o viata sordida", a afirmat el, citat de "Financial Times".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.